Nyansrik roman om lögner och sanningar

Litteratur/Kultur.
Tessa Hadley (foto: Mark Vessey)

ROMAN. Tessa Hadley är noga noga med detaljerna. Tingen, nyanserna, små skiftningar i ljus, stämningar och sinnelag, skriver Camilla Carnmo, som läst Sent på dagen. En roman som handlar om död, vänskap, kärlek och sorg. 

 

 

Sent på dagen av Tessa Hadley
Översättning: Amanda Svensson
Wahlström & Widstrand

Det finns författare som skriver liksom osynligt. Texten finns förstås, men själva skrivandet, hantverket, språket-i-sig är osynligt för läsaren.

Tessa Hadley är en av dem som behärskar detta. Språkets begränsningar, med allt som kan bli klumpigt och störa läsningen, märks inte i hennes romaner, översatta till svenska av författaren (och översättaren) Amanda Svensson. Språket bär berättelsen helt enkelt. Torrt, koncist och välavvägt.

Den första romanen av Tessa Hadley i svensk översättning var den uppmärksammade Syskonen och nu har Sent på dagen kommit. Även här står medelålders medelklass i centrum för en berättelse om relationer i allmänhet och vänskap i synnerhet. Tessa Hadley är lika finkalibrerad i sina iakttagelser som i sitt språk.

Bitvis är formuleringar och detaljer i skildringarna alldeles lysande, sylvassa, men själva berättelsen, storyn, är till stor del förutsägbar. Det unika är inte själva handlingen – ett plötsligt dödsfall utlöser en räcka av händelser och förändringar hos människorna i den dödes närhet – utan hur det skildras, vilka aspekter som belyses.

Tessa Hadley är noga noga med detaljerna. Tingen, nyanserna, små skiftningar i ljus, stämningar och sinnelag. Vardagen finns här. Damm, soffkuddar, en fryst lasagne. Konst, byggnader och hem skildras med ingående omsorg.

En av huvudpersonerna är konstnär, en annan är gallerist, en tredje före detta poet. Tessa Hadley skriver känsligt om den kreativa processen, om spontana idéer och envist nötande, om brinnande skaparbehov och skam över att (vilja) visa det färdiga verket. Hon skriver om att se och uppleva konst, litteratur, arkitektur. De fyra vännerna i London har gott om kapital, kulturellt (alla), ekonomiskt (en, men han är generös).

Sent på dagen handlar om död, vänskap, kärlek och sorg. Om lögner och sanningar och livets oförutsägbarhet. Jag lägger ihop boken och funderar över hur skört allting är – och vad om det egentligen finns någon skillnad mellan vänskap och kärlek.

CAMILLA CARNMO
info@opulens.se

Camilla Carnmo jobbar numera som kulturbyråkrat med regional litteraturutveckling i Blekinge och Kronoberg men har svårt att släppa kulturjournalistiken i allmänhet och litteraturkritiken i synnerhet efter att ha ägnat sig åt det i snart tjugo år. Bor i Växjö, arbetar på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Det senaste från Kultur

0 0kr