Kosmisk moder möter Fridays for future 

Konst/Kultur.
Kvinnligt och manligt, enligt Monica Sjöö. Foto: Edvin Grans/Opulens

KONST. Monica Sjöö kritiserades och censurerades i sin samtid. Nu, 18 år efter sen svensk-brittiska konstnärens död, får hon för första gången en museiutställning på Moderna i Stockholm, tillsammans med samtida klimatpolitiska plakat. 

Monica Sjöö
Den stora kosmiska modern
Moderna museet, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 13 maj-15 oktober

Monica Sjöö föddes 1938 i Härnösand men levde och verkade som konstnär i engelska Bristol. Hon väckte upprörda känslor och möttes av mycket kritik i sin samtid. När hennes förlossningsportsätt God Giving Birth ställdes ut 1969 åtalades hon för brottet obscenitet. 

Det verket, bland många andra ur gudinnefeministen Monica Sjöös produktion, ställs nu ut i Den stora kosmiska modern på Moderna museet i Stockholm.

Målningarna är i stor skala ofta textsatta med typografi hämtad från den tidens politiska affischer. Radikala budskap flyter samman och integreras med nyhedniska häxmotiv och födande kvinnor. Engagemanget i miljö- och kvinnokampen flätas samman med andliga uppfattningen om den stora modern. Budskapet är att förtryck av kvinnor och exploatering av naturen, är att bruka våld mot den stora kosmiska modern.

– Monica Sjöös konstnärskap riktade sig aldrig inåt, hennes konst ville skapa politisk förändring. Hon rör sig i tandem med olika politiska rörelser och områden i sin samtid, säger curator Jo Widoff. 

Monica Sjöös konstverk visas till den 15 oktober. Foto: Edvin Grans/Opulens
Monica Sjöös konstverk visas till den 15 oktober. Foto: Edvin Grans/Opulens

Utöver måleriet var Monica Sjöö också skribent, feminist, aktivist, ekohäxa och anarkist. I utställningen ingår också dagsaktuella banderoller och plakat från Fridays for future som en fortsättning på Monica Sjöös miljöpolitiska och feministiska aktivism.

Curatorn menar att det inte var en medveten idé från början att utställningen skulle vara dagsaktuell. Projektet bestod i att till en början restaurera, katalogisera och dokumentera Sjöös samlade verk. 

– Utställningen började som ett konsthistoriskt projekt men visade sig med tiden vara aktuell idag när vi ser stora länder rulla tillbaka aborträtten och ett läge i svensk politik där inga ansträngningar för att rädda klimatet görs, berättar Jo Widoff. 

Den djärva banbrytande stilen är tidstypisk för det sextio- och sjuttiotal när verken skapades. Ett avloppsrör i ett skrev gestaltar det manliga idealet. Men budskapet är aktuellt också i vår tid. 

Den kosmiska modern visas till den 15 oktober 2023 på Moderna museet. 

EDVIN GRANS
info@opulens.se

 

Det senaste från Konst

0 0kr