Gör kulturjournalistiken stark igen!

Dagstidningarnas kris har bland annat inneburit försvagade kultursidor. Samtidigt har ledarsidorna idag en starkare ställning än på mycket länge. Men ledarsidorna har ju i första hand partipolitiken i fokus och vi är övertygade om att samhällsdebatten fortfarande behöver en fördjupande kulturjournalistik. För under flera år har debatterna om våra samhällsproblem allt som oftast landat i högljudda diskussioner om invandring och etnicitet. Inte alltid oviktiga frågor men svaren vi hör är långt ifrån uttömmande.

Opulens vill vara ett bidrag till den nödvändiga vägen bort från denna snedvridna belysning och skrikiga tonläge. Bort från klickjakten och trollen. Opulens är partipolitiskt obunden samt frihetligt sinnad och motsätter sig alla auktoritära idéer. Vi låter diskussionen om det gemensamma, ur ett brett perspektiv med kulturen i centrum, ta en självklar plats i spalterna. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Opulens lanserades våren 2017 och erhåller produktionsstöd från Statens kulturråd. Magasinet ges ut av Opulens förlag, ett bolag som samägs av tidningens redaktörer. Vill du stödja Opulens så kan du sätta in en slant på bankgiro 5278-1853 eller prenumerera på Opulens Premium.  Det går också att annonsera på Opulens.

Pressröster om magasinet under starten våren 2017:

Sydsvenskan: Opulens håller hög klass

Expressen: Kulturmagasinet Opulens är ett framtidslöfte

Tidningen Journalisten: ”Kulturjournalistiken har inte samma roll längre”

Fria Tidningen: Kulturmagasin som berikar

Norrköpings Tidningar: Riklighet och överflöd

Skånska Dagbladet: Nytt kultur- och samhällsmagasin startat

Kristianstadsbladet: En bred kulturblaska