Helgessän: Assassin’s Creed i bildningens tjänst

Kultur.
Det tionde spelet Assassin's Creed Origins tar med spelaren på en rundtur som förmedlar kunskaper om antikens värld.
Assassin’s Creed Origins tar med spelaren på en rundtur som förmedlar kunskaper om antikens värld.

DATORSPEL. Teamet bakom datorspelet Assassin’s Creed har tillfört pedagogiska kvaliteter som visar vilket viktigt undervisningsverktyg även ett datorspel kan vara.

Vissa datorspel påminner om tv-serier. Assassin’s Creed är ett sådant, det svenskutvecklade Battlefield ett annat. De återkommer säsong efter säsong med nya spel. Till dags dato är Assassin’s Creed uppe i tolv huvudspel och ändå flera spinoff-spel. Det första spelet kom 2007 och la an en ton som varit genomgående för alla efterföljande: ”Detta spel är inspirerat av historiska händelser och personer”. Men samtidigt sätts dessa händelser och personer in i en konspiratorisk kontext med varierande utgångspunkter som tempelriddare, katolska kyrkan, engelskt frimureri, egyptisk mytologi osv.

Ett annat bärande tema är ordensmystiken, både när det gäller fienderna och att du som spelare ingår i ett hemligt brödraskap. I det första spelet tillhör du en gren av lönnmördarsekten assassinerna i Syrien, som spelade en inte obetydlig roll i det tredje korståget och korsriddarnas krig med Saladin. Du förflyttar dig mellan de historiska städerna Damaskus, Acre och Jerusalem och med musik, röster och ljud förmedlar spelet en känsla av orientalisk mystik i en historiskt trovärdig stadsmiljö.   

I de efterföljande spelen förflyttas du till andra länder och kontinenter som renässansens Italien, 1700-talets Karibien, Amerikas förenta staters frihetskrig och revolutionens Frankrike för att i det tionde spelet Assassin’s Creed Origins hamna i Egypten under de stormiga åren då Kleopatra återtog makten med hjälp av Ceasars armé.

Som en fiktiv person spelar du huvudrollen i ett historiskt drama där du tillsammans med faktiska historiska gestalter som Kleopatra och Ceasar är med och skapar världshistoria.

Det spel som jag uppskattat mest och brukar ligga i topp i rankinglistor över de bästa Assassin’s Creed spelen är Assassin’s Creed IV: Black Flag. Här hamnar du som en skeppsbruten engelsk sjöman i piraternas laglösa tillvaro tillsammans med alla legendariska pirater och i den tid då engelska pirater hade en bas på Nassau, Bahamas och i början av 1700-talet bildade den lösa konfederationen: The Republic of Pirates.

Det som fängslade mig mest var att få kliva in i en miljö som man kände så litet till om och att får vara en i piratgänget tillsammans med Edward Thatch, alias kapten Svartskägg, John Rackham, Charles Vane, Anne Bonny och Mary Read. Assassin’s Creed IV: Black Flag är inte bara ett mycket underhållande spel utan fördjupade mina kunskaper om denna historiska period. Jag bläddrade mig igenom ett stort antal Wikipedia-sidor och förstod att pirater alltid har funnits, men att vi särskilt fascinerats av de karibiska piraterna och deras äventyrliga, fria och rebelliska livsstil, kanske som en motbild till vårt hårt reglerade och anpassade liv i ett europeiskt civiliserat samhälle.

Spelutvecklarna bakom Assassin’s Creed skapar inte bara starka berättelser kring kända historiska företeelser utan i det tionde spelet Assassin’s Creed Origins har man vidareutvecklat den historiska bakgrunden med en Discovery Tour. Under ledning av en speakerröst följer man Ptolemaios på vandring till viktiga platser i det forna Egypten och fördjupar och breddar spelarens historiska kunskaper. Du guidas genom Alexandria, till pyramiderna och sfinxen i Giza (som är färglagd), du besöker Memphis, Cyrene och Siwa, där spelet tar sin början. Alla känner ju till Memphis, Thebe, Gize och Alexandria men vem har hört talas om Siwa?

Siwa var en oas i västra Egypten, på gränsen till dagens Libyen, och har en historia med inslag av både egyptisk och grekisk kultur. Ett egyptiskt tempel till Amons ära anlades i Siwa på 500-talet f Kr, men platsen besöktes även av greker från Cyrene och påverkade den egyptiska kulten i riktning mot grekisk mytologi och skapade hybriden Amon-Zeus.  

Siwa träder in i världshistorien i samband med att Alexander den store besöker oasens orakel, känt för att vara det mest berömda oraklet i den östra delen av Medelhavet. Det mötet ska ha haft ett avgörande inflytande på Alexander den stores självbild i och med att oraklet berättade för honom att han var den rättmätige härskaren av Egypten och son till Amon. Det finns vittnesbörd om att Alexander förändrades efter mötet och blev oberäknelig och despotisk, men betydelsen av detta möte är fortfarande föremål för diskussion.

En annan fascinerande bekantskap i detta spel är den grekiska staden Cyrene som grundades på 600-talet f Kr. Staden hade ett akropolis, flera olika tempel, amfiteater, gladiatorarena, badinrättningar osv. och enligt Unescos World Heritage-lista räknas Cyrene som en av de mest bortglömda och hotade historiska platserna i medelhavsområdet.

En vy från det tionde spelet i Assassin's Creed-sviten.
En vy från det tionde spelet i Assassin’s Creed-sviten.

En intressant detalj om Cyrene man får veta är att hela dess välstånd byggde enbart på exporten av endast en växt, Silphium. Den användes som preventivmedel, afrodisiakum, medicin mot allehanda åkommor och i matlagningen och var mycket eftertraktad av greker och romare. Den var så värdefull för Cyrene att man hade den avbildad på sina mynt. Silphium förekom endast i vilt tillstånd och bara i trakten kring Cyrene, men efter några förödande jordbävningar på 200- och 300-talet övergavs staden och växten försvann för alltid. Ända tills för några år sedan när en turkisk professor i farmakognosi hävdade att han påträffat den på ett berg i Anatolien och lyckats kultivera växten. Men om denna växt verkligen är identisk med den historiska växten Silphium är ännu inte helt klarlagt.  

Det mest fascinerande med spelets Discovery Tour för den som är intresserad av antikens kultur- och idéhistoria är det virtuella guidade besöket i Alexandria. När jag klev in i det mytomspunna biblioteket i Alexandria och fick se Euklides stå och undervisa sina elever i geometri fick jag en wow-VR-upplevelse som gav en ytterligare dimension till alla bokuppgifter om denna person och detta bibliotek.

Euklides undervisar i Assassin's Creed-
Euklides undervisar i Assassin’s Creed-

Man skall inte underskatta betydelsen av det tankestöd som en bild eller i det här fallet en rörlig 3D-upplevelse kan ge. Att kunna knyta bokliga kunskaper till rörliga 3D-upplevelser hjälper minnet att lagra fragment från platser, av personer, perioder och händelser, om den är realistisk och historiskt trovärdig. Här kan dataspel fylla en viktig bildningsuppgift i en alltmer digitaliserad värld och för alla som tycker att det är tråkigt att läsa en bok.

Den virtuella återgivningen av biblioteket i Alexandria är givetvis inte någon exakt kopia av hur det faktiskt såg ut. Fick jag en korrekt upplevelse av dess storlek, verkade det inte lite för välpolerat och dammfritt? Men produktionsbolaget har samarbetat med historisk expertis och gett en hyggligt realistisk återgivning av hur detta bibliotek kan ha sett ut, för idag är det bara en grushög. Att detta bibliotek förstördes i samband med farao Ptolemaios belägring av Alexandria då Ceasar satte den egyptiska flottan i brand varpå lågorna spred sig till biblioteket är något som numera ifrågasätts av historiker.

Man antar av bevarade skrifter att en stor mängd skrifter förstördes under branden men att biblioteket restaurerades och att verksamheten fortsatte som förut. Speakerrösten förmedlar också detta och lägger till att biblioteket förstördes under konflikter mellan hedningar och kristna i slutet av 300-talet. Men frågan kompliceras av att det fanns två bibliotek i Alexandria, ett huvudbibliotek och ett annat som var placerat i Serapis-templet.

Serapis-templet med dess bibliotek förstördes på order av kejsaren Theodosius med ett dekret 391 e Kr. att förstöra alla monument och helgedomar relaterade till hednisk kultur. Kristna fanatiker under ledning av biskopen i Alexandria stormade templet där den berömda matematikern och nyplatonikern Hypatia (cirka 350/370–415 e Kr.) bedrev undervisning i matematik, astronomi och filosofi. I samband med detta förstördes inte bara återstoden av Alexandrias bibliotek utan även Hypatia mördades på det allra grymmaste vis. Det ger en mindre smickrande bild av en period ur den tidiga kristna historien som också filmdramatiserats av Alejandro Amenábar i Agora (2009), med Rachel Weisz i huvudrollen som Hypatia.

Med Discovery Tour har teamet bakom Assassin’s Creed tillfört pedagogiska kvaliteter som visar vilket viktigt undervisningsverktyg ett datorspel kan vara.

Mats-Barrdunge
MATS BARRDUNGE
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr