Modersmålsundervisning vinner pris för läsfrämjande

Nyheter.
Läraren Catarina Stichini tillsammans med elever. (Foto: Susanne Kronholm)

LÄSLUST. Modersmålsundervisningen i Södertälje tar emot priset Årets bokväckare 2021 av Kulturrådet, för sina läsfrämjande aktiviteter på 43 olika språk.

Årets bokväckare 2021 blir modersmålsundervisningen i Södertälje, för att med “stort engagemang och inspirerande idérikedom ha funnit vägar att sprida läslust på många olika språk”.

– Vi blev imponerade av hur de har lyckats samordna projektet, det var så genomsyrat av glädje och läslust, säger Anna Ringberg, initiativtagarna och handläggare på Kulturrådet.

Väck boken är en läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och unga, kopplat till Barn- och ungdomskatalogen som Kulturrådet ger ut en gång om året över hela landet med. Tävlingen har funnits i tre år och startades för att inspirera skolor och bibliotek till att utveckla nya metoder och aktiviteter för läsfrämjande.

– Boken sover tills man öppnar och väcker den, det är i mötet med läsaren som boken får liv, säger Ringberg.

Tävlingen är öppen så att så många som möjligt ska kunna delta utifrån sina förutsättningar, i olika åldrar och på olika språk. Man ska till exempel kunna lyssna på böcker eller läsa med fingrarna. Kulturrådet tagit fram olika mallar och förslag på aktiviteter att använda till tävlingen. Deltagarna kan göra egna serier, fixa bokbingo eller skriva läsdagbok, för att nämna några av aktiviteterna.

– Man kan gå in på vår webb och ladda ner mallarna eller hitta på egna saker, och det hade årets bokväckare gjort. Det var det som var så kul.

Modersmålsenheten bedriver undervisning på flera olika skolor i Södertälje och har samarbetat med Väcka boken. Enligt Ringberg imponerades juryn av hur lärare och elever på Modersmålsundervisningen har använt materialet men anpassat det till sina elever genom att översätta det till 43 olika språk. De hade även hittat på egna aktiviteter, som ett digitalt möte mellan barnen och en författare i Brasilien.

– Det var intressant att få inblick i hur de jobbar med modersmålsundervisning och se vad det betydde för de här barnen att få läsa böcker på ett av sina modersmål. Men främst var det väldigt mycket glädje, säger hon.

Inför höstlovet den 29 oktober firas priset med diplomutdelning och stafettuppläsning på Södertälje stadsbibliotek med elever och lärare från kommunens modersmålsundervisning på plats. Stafettuppläsningen innebär att eleverna får gå upp på scen och läsa några rader ur en berättelse på sitt modersmål.

Det blir även diplomutdelning och prisrosetter till alla elever, musikunderhållning, tårtkalas och intervju med Catarina Stichini, lärare i portugisiska och samordnare för modersmålslärarna. Samtidigt är det release för Barn- och ungdomskatalogen, till vilken en urvalsgrupp plockar ut de bästa barn-och ungdomsböckerna inför varje nummer.

– Det är jättespännande för oss att komma ut och se de här projekten, ibland hamnar vi lite långt från verksamheten. Och det är väldigt kul att lyfta fram alla lärare och elever som gör så mycket bra grejer, avslutar Ringberg.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr