von Hausswolff ställer ut kvinnor i handklovar

Nyheter.
Annika Elisabeth von Hausswolff har själv varit delaktig både i att göra urvalet och hänga själva utställningen på Moderna Museet. Pressbild. (Foto: Åsa Lundén)

UTSATTA KVINNOR. Inte alternativa fakta men väl “Alternativ sekretess”. Så heter Annika Elisabeth von Hausswolffs största utställning hittills. De fyndiga titlarna är en del av konsten som ter sig tematiskt sammanhållen redan från början.

Annika Elisabeth von Hausswolff

Född: 1967.

Sysselsättning: Fotobaserad konstnär. Undervisar på Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet.

Aktuell: Med utställningen “Alternativ sekretess” som visas på Moderna Museet i Stockholm 23/10 till 20/2-2022. Därefter på Moderna Museet i Malmö. Utställningen omfattar ett hundratal av hennes verk plus en sektion där hon själv valt ut verk av sina favoriter ur Moderna Museets samlingar.

Bakgrund: Spelade i punkband på 1980-talet. Utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Som barn fascinerades Annika Elisabeth von Hausswolff av Nordisk kriminalkrönika. I hennes konst återkommer kvinnors utsatta situation, våldsteman och psykoanalytiska teorier.

Karriär: Fick sitt genombrott i början av 1990-talet. Ställde ut i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1999. Efter 2008 tvingas hon, på grund av fotobranschens övergång till digital teknik, lämna det analoga arbetssättet (polarfilm och storformatskamera) och söka sig nya vägar. Sedan dess har hon bland annat arbetet i emalj och på plexiglas.

Ett hundratal verk från en drygt 30-årig konstnärskarriär visas på Moderna Museet i Stockholm. Överväldigande och lite overkligt känns det, förklarar Annika Elisabeth von Hausswolff. Hon är både stolt och tacksam.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr