Saara Hermansson vill lyfta fram samisk kultur

Nyheter.
Foto: Kortstokk via SVT

MELODIFESTIVAL. Sámi Grand Prix sänds live från SVT Play 8 april och deltagaren Saara Hermansson är tillbaka en tredje gång efter att ha vunnit sångtävlingen 2019. Haily Ngo fick ett samtal med henne.

Ålder: 26
Bor: Jokkmokk
Jobb: Lärare inom sydsamiska på distans & artisteri

Snart är det ju Sámi Grand Prix, hur känns det?

– Det känns jättekul, det är tredje gången jag ställer upp. Men det är första gången som jag ställer upp i jojkkategorin. Tidigare så har jag ju ställt upp i sångdelen, så det ska bli roligt. Sedan har jag bestämt mig för att eftersom det här är tredje gången jag tävlar i Grand Prix så är det nog är sista gången jag kommer att ställa upp på ett bra tag. Att få avsluta den här delen med att kunna säga att man vunnit i bägge kategorierna, det skulle vara helt fantastiskt.

Om du inte vinner i år, skulle du då vänta några år och delta igen?

– Det skulle jag nog säkert kunna tänka mig, absolut. Det är ju en rolig upplevelse, alltså att bara delta i Grand Prix är ju jättekul. Man träffar ju många härliga människor och jag får stå på scen och göra det jag älskar, så bara det är en bonus.

Du både skriver och komponerar dina egna låtar, varifrån får du din inspiration?

– Min inspiration kommer från mitt liv och vad jag är med om helt enkelt, erfarenheter och händelser. Det är ju lite skillnad med sångdelen. Då skriver man en låt och så behöver man tänka på så mycket annat, med text, budskap och det melodiska och allting. Men den traditionella jojken är inte någonting du kan planera. En jojk kommer oftast spontant, iallafall för mig. Den är mer oberäknelig. Man vet faktiskt inte när jojken kommer. Den kommer när den kommer.

Hur ser framtiden ut för dig? Har du planer på att fortsätta din musikkarriär eller blir det mer fokus på vardagslivet?

– Det är lite både och. Jag försöker att hitta en balans. Hittills i min musikkarriär har det ju blivit mycket spontanitet. Jag har inte planerat mycket för det jag har gjort utan saken har byggts upp under resans gång. Nu försöker jag att lite grann lägga ner mer långsiktiga planer för musiken samt ha tid för allt annat. Men jag kommer absolut att fortsätta med musiken.

Kommer du då att fortsätta i samma spår med samisk musik eller har du planer på att pröva på andra genrer av musik?

– Jag kommer att fortsätta fokusera på samisk musik. För mig är det viktigt att lyfta samiskan, samisk kultur och språk. Det är det jag brinner för, så jag har inga planer på att byta genre.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr