Läsning bland fjärdeklassare ökade 70 procent

Nyheter.
Illustration: Pixabay.com
Illustration: Pixabay.com

LÄSNING. Med nästan 700 000 lästa timmar och 1 900 deltagande klasser resulterar Den stora läsutmaningen i en stor lässuccé för fjärdeklassare runt om i Sverige.

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt läsinitiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med avsikten att öka läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana bland barn i Sverige. Tävlingen pågick under höstterminen 2022 för fjärdeklassare runt om i landet där de fick tävla om bland annat en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. 

På första plats kom klass 4A i Hallenskolan i Mölndal med hela 2 220 lästimmar under höstterminen. Eleverna spenderade cirka en timme och 20 minuter per dag på läsningen för att få ta hem denna seger. I en intervju säger klassens lärare Anna Källgren att:

“- Läslusten hos eleverna har ökat som ett resultat av Den stora läsutmaningen. Det blev en extra morot för eleverna och idag är läsningen en stor och självklar del av undervisningen. Vi inleder varje morgon med tyst läsning och får en lugn och mysig start på dagen. En del elever har berättat att de tagit hem läsningen som en ny god vana. Jag är så glad och stolt över elevernas insats med läsningen under hösten och vi kommer att fortsätta vända blad även när utmaningen är slut.”

Hallenskolan är inte den enda skolan i Sverige där läslusten för fjärdeklassare har ökat. Lärarna från deltagande skolar har uppgett en ökning på hela 70 procent från tidigare terminer. Eleverna som deltagit i läsutmaningen har i snitt lagt 20 minuter per dag på läsningen. Denna succee har fått Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board, att kommentera: 

– Det här är den största folkrörelsen inom läsfrämjande på mycket länge. Den stora läsutmaningen når ut till så otroligt många barn och lärare runt om i landet, vilket behövs för att bryta trenden av minskat läsande.

Vid sidan av Den stora läsutmaningen så har även deltävlingen Årets läsresa korat en vinnare i år. Juryn består av Sveriges ledande experter inom läsning. I denna tävling har klass 4 i Enbacksskolan i Tensta vunnit ett biobesök för hela klassen. Det fantastiska resultatet beror på klassens engagemang utöver ordinarie planering då även hemmet, fritidshem och skolbibliotekarien involverats i att motivera eleverna under tävlingsperioden.

Deltävlingen Årets läsutmanarbibliotek har också hållits där den utnämnda vinnaren är Ekkälleskolans fokusbibliotek i Linköping. Utmaningen har engagerat och motiverat elever, föräldrar samt personal till att ta del av utmaningen. Ett författarbesök är belöningen för bibliotekets insatser.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr