Sommarläsning: Carolina Thelin tipsar

Litteratur/Kultur

 

BÖCKER. Varje onsdag under sommaren tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

 

 

Haggan av Aase Berg
Albert Bonniers Förlag

Förra året reclaimade Malin Lindroth ordet “nucka” med sin bok Nuckan. Den hånade gamla ungmön får hos Lindroth räta på ryggen och slå tillbaka. Nu är det poeten Aase Bergs tur att reclaima haggan, satkärringen, bitchen. I begynnelsen var Haggan Thelma. Thelma träffar Victor på ett tåg och det blir kärlek och häftigt begär från första ögonkastet. Båda vill skilja sig från sina respektive, vilket Thelma gör. Men Victor fegar ur och väljer tryggheten (=förtorkat äktenskap och tjusig villa med strandtomt). När Victor sviker genomgår Thelma en metamorfos och ur askan föds Haggan. Bergs hagga är en bakvänd Don Quijote som desperat slår än hit, än dit. Hon är ingen snäll flicka och hennes hämndbegär vet inga gränser.

 

Rösterna från floden av Jaume Cabré
Nilsson förlag 2019
Översättning: Maria Cederroth

Jaume Cabré föddes 1947 i Barcelona. Han betraktas som en av de främsta katalanska författarna av idag. I Rösterna från floden möter vi Oriol Fontelles och hans gravida fru Rosa som flyttar till Torena där han har fått en tjänst som byskollärare. Det är kort efter Francos maktövertagande och borgmästaren Valentín Targa håller byn i ett järngrepp. Men det är egentligen den vackra Senyora Elisenda som är byns egentliga makthavare och hon duperar alla med list och pengar. Oriol blir indragen i motståndsrörelsen och befinner sig snart i ett dubbelspel där han agerar både infiltratör åt gerillan, Targas förtrogne och Elisendas älskare. Det är en komplicerad berättelse där tidsperioder och händelseförlopp hoppar fram och tillbaka, oftast i samma stycke. Men ge inte upp! Efter en stunds läsning flyter det på och den spännande intrigen gör boken till en riktig sträckläsning.

 

Gränsen av Elise Karlsson
Natur & Kultur (2018)

Med sina böcker — Linjen, Klass och Gränsen visar Elise Karlsson att det går att skriva samtidslitteratur om klass och arbete. Gränsen beskriver vad arbetet gör (eller inte gör) med en människa på en själlös marknad. Den handlar om Emma som arbetar på ett förlag som gör självhjälpsböcker. Under en konferens blir Emma sjuk. Sjukdomen får henne att förändra inställningen till det hon tidigare utfört mekaniskt. Hon börjar på yoga och blir ihop med sin yogatränare. Det är bara det att Emma går in i förhållandet och i träningen på samma avstängda sätt som hon utför arbetet. Det som gör boken så bra är att den är krass och rak. Den ser oss stint i ögonen och säger: vad är egentligen meningen med livet?

CAROLINA THELIN

Carolina Thelin är bibliotekarie och dramapedagog. Hon har tidigare arbetat som teaterlärare men är nu bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun. Carolina har genom åren också skrivit för olika tidningar och fanzines samt författat en metodbok om sex- och samlevnadsundervisning inom gymnasiesärskolan, utgiven av Malmö stad.

Det senaste från Kultur

Skriv och väx!

NOVELLTÄVLING. I tisdags lanserade Opulens tillsammans med vår ägare Ekström & Garay