Pratar vi annorlunda om internet nu än för 20 år sen?

Litteratur/Kultur.

FÖRÄNDRING. Har vårt sätt att prata om internet förändrats på de drygt 20 år som vi haft det i våra liv? Jag är pensionerad språklärare och går nu en datorkurs för äldre. / Hälsningar Birgitta.

 

Har du också en språklig fundering? Ställ den till: sprakladan@opulens.se

Ja, är det enkla svaret om vi ser på det ur större synvinkel. Åren runt millennieskiftet hade vi sajter som Torget, Portalen, Chatthörnet…

Vidare hade vi de gamla redan då mossiga Geocities-hemsidorna. Vad som förenar dessa är att de använde en platsmetaforik — torg, port, hörn, stad — om något så abstrakt och orumsligt som ett världsomspännande elektroniskt kommunikationsnät.

Ett ansikte och en bok är inte direkt en bild av något idealt atenskt torg för möten. Därav namnet Facebook, månne?

Att tala om något nya företeelser med hjälp av äldre liknelser är dock inget nytt. Elektricitet flödar egentligen inte och ljuset strömmar inte. Ändå säger vi så. Som om det nya måste förankras och beskrivas med det äldre språkbruket.

Du kan jämföra med att varningsskylten för tåg fortfarande föreställer ett ånglok, eller att symbolen för att ringa på smartmobilen fortfarande ofta är en lutad klassisk telefonlur. Beträffande nätet har förändring i språk och mentalitet gått snabbare verkar det som. Tänker vi inte längre på det som en arena för möten?

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr