Noterat: Webbens förfall förstör demokratin

Noterat.
Webben fyller 35 i år. På 90-talet började så allt fler koppla upp sig på www med modem i hemmen och satt vid stora men långsamma äggskalsvita eller grå datorer. Men till skillnad från människor som når en viss mognad vid 30-35-årsåldern har webben på internet hela tiden regredierat, infantiliserats och förflackats. Den har så att säga åldrats baklänges. Putin, Trump.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

INTERNET. Webben fyller 35 i år. På 90-talet började så allt fler koppla upp sig på www med modem i hemmen och satt vid stora men långsamma äggskalsvita eller grå datorer. Men till skillnad från människor som når en viss mognad vid 30-35-årsåldern har webben på internet hela tiden regredierat, infantiliserats och förflackats. Den har så att säga åldrats baklänges. Flimret som kittlar reptilhjärnan har i kombination med kunskapsnihilismen skapat spelrum för auktoritära krafter. Den diaboliska paradoxen är att dessa krafter både kritiserar och exploaterar nätet.

Trump jobbar på sätt och vis både med att ta avstånd från den relativiserande subjektivismen på nätet genom framstå som en ”stark sanningssägande cowboy” och distansera sig gentemot woke-vänstern ‒ med alla dess hashtag-kampanjer ‒ samtidigt som han själv är en konstant twittrare och varumärkesbyggare.

När den genomlysande rationella diskussionen når en viss punkt så sker nästan alltid en backlash till totalt käbbel, banalitet och brus. Häri ligger det beräknande draget hos både Trump och Putin. De behåller ett slags “mystisk manlighet” och låter sig inte genomlysas eller vridas och vändas på. De undgår därmed den splittring och utspädning som mer demokratiskt, diskussionsbenägna politiker hamnar i. Den arroganta distansen möjliggör personkulten.

JESPER NORDSTRÖM

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr