Monumentala fotografier visas på Conciergeriet i Paris

Konst.
fotokonst,
Ett av Ahmet Ertuğs monumentala fotokonstverk som visas i Paris. (Foto: Ahmet Ertuğ.)

FOTOKONST. Anne Edelstam rapporterar från Paris och en imponerande utställning med verk av fotografen och arkitekten Ahmet Ertuğ.

Conciergerie de Paris
Voyage dans les pierres et la lumière
Fotografiutställning med verka av Ahmet Ertuğ
Utställningen pågår t o m den 20 maj 2024

Ahmet Ertuğ, arkitekt och fotograf, presenterar tjugo monumentala fotografier av franska och italienska arkitektoniska mästerverk på Conciergeriet. Denna del av det anrika franska kungapalatset, Palais de la Cité, blev statsfängelse 1392 då hovet flyttade till Louvren.

Under franska revolutionen placerdes fångarna, däribland drottning Marie-Antoinette, där innan de giljotinerades. Från ”giljotinens väntrum” har det således förvandlats till utställningslokal.

Den gotiska arkitekturen med dess höga tak och långa korridorer passar utmärkt som lokal för dessa arkitektoniska fotografier. Fotografen själv tillsammans med kuratorn visade oss runt.

Vi dök in i Roms och Paris antika palats, bibliotek, teatrar och kapell. Ahmet Ertuğs arkitektöga visade honom vägen till hans vidvinkelperspektiv. Men fullbordandet av hans arbete hade inte varit möjligt utan sofistikerade kameror, storformatsnegativ, långa exponeringstider, speciella fotopapper samt ett kunnigt internationellt arbetsteam.

Trots avstånd och vidvinkel är varje arkitektonisk detalj synlig i fotografierna. För att undvika folkmängder fick Ahmet tillstånd att komma in i dessa unika byggnader före öppnandet eller efter stängning.

Han studerade noggrant ljusets vinklar vilka skiftar under dagarnas och månadernas gång för att hitta precis det han sökt efter. Ögat är för fotografen – precis som för målaren – A och O. För det krävs mycket mer än teknik och kunskap för att skapa en unik bild. Ahmet Ertuğ lyckas fånga mystiken i dessa arkitektoniska mästerverk vi annars bara kan se på långt håll eller fyllda med folk. Vissa är också stängda för allmänheten.  

Fotografierna finns även att upptäcka i en vackert illustrerad fotobok som säljs i conciergeriets butik.

Kulturarv behöver bevaras för framtiden. Att de förstörs i krig och naturkatastrofer har vi ju upplevt förut och erfar fortfarande i vissa delar av världen, så Ahmet Ertuğs arbete med att fotografera dessa värdefulla byggnader är, utöver det konstnärliga uttrycket, betydelsefullt för kommande generationer.

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

         

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr