Rädslan för en rosa dildo

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens.

FOLKBILDNING. “Tänk er en liveshow där Tegnell trär kondomer på bananer, Löfven redovisar grupparbete om samkönat sex och utbildningsminister Ekström diskuterar hur smittspridning påverkar swingerskulturen.” Myra Åhbeck Öhrman menar att svenska politiker och myndigheter inte tar sitt ansvar vad gäller svenskarnas sexuella hälsa under pandemirestriktionerna.

 

Tierps kommun lade i dagarna ut en bild i sociala medier på en rosa dildo med texten: “Sällskapssjuk? Håll avstånd!”. Reaktionerna har varit blandade. Vissa hyllar tilltaget, medan andra ojar sig över att barn ska se den, eller att den skulle uppmuntra till porr och självbefläckelse.

Jag tycker att det var ett osedvanligt klartänkt tilltag, i floden av fyndigt material kommuner lagt upp för att folkbilda om covid-19. Närhet är nämligen ett mänskligt behov som inte går att slå av hur som helst. Det är bra att ta höjd för och bekräfta.

Svenskar, med vårt globala rykte som ensamvargar med ovanligt hög andel singelhushåll, hade nog aldrig klarat av samma karantänrestriktioner som andra länder. I större städer har inte ens ett hot om global pandemi stoppat oss från att röra oss bland andra nästan som vanligt.

Vi hjälper författare och kreatörer att formulera sin idé, att hitta rätt tilltal och att nå ut.

Vi har kanske varit lite dåliga på att prata om det där. Effekterna bortom de ekonomiska och rent praktiska, och hur vi kan få utlopp för vårt behov av närhet och intimitet på säkrast sätt.

Medan Nederländernas ledning gick ut med råd om att komma överens med dina sexpartners om hur många andra ni bör träffa, och Danmark förtydligade att social distansering inte gällde sex oavsett om du var i ett förhållande eller ej eftersom “sex är bra och hälsosamt”, var svenska Folkhälsomyndigheten mer restriktiva.

Flera månader in i epidemin gick man till slut ut med det torra rådet att undvika dejting och tillfälliga sexuella relationer på grund av smittorisken.

Det har till stor del varit enskilda opinionsbildare och intresseorganisationer som RFSU (även de ganska sena på bollen) som fått stå för handfasta råd om hur man kan hantera sex i coronatider. Då intimitet och sex är en så viktig faktor för människors mentala hälsa, borde det inte viftas bort på det sättet av svenska myndigheter.

Det är också ganska bisarrt att vissa, år 2020, tycker att något så grundläggande och mänskligt som sexualitet är något makthavare ska hålla sig för goda för att ens låtsas om eller kommentera. Som att det är något för vanliga, sedeslösa, dödliga och inte en mänsklig angelägenhet av precis den typ politiker borde bry sig om. Särskilt nu när aktörer som RFSU utsatts för hårda angrepp från alla möjliga håll för att de tar sexualitet på det allvar och med den eftertänksamhet frågan förtjänar, behöver vi påminna oss om att det faktiskt är livsviktigt.

Där har myndigheter ett ansvar att inte lämna det uppdraget till andra för att slippa ta i frågor som är känsliga, pinsamma och polariserande. Nu när beslut tagits om att alla lärare ska utbildas även i sexualkunskap, är det kanske hög tid att utöka det initiativet även till andra offentliga aktörer? Har vi lyckats förstå att det är viktigt för personerna som ska hjälpa till att lära unga att ha en förståelse för frågan, borde det kunna appliceras även när ditt jobb är att bilda befolkningen.

Vill man i ett svep dessutom göra en insats mot depression och annat som kan följa i epidemins spår skulle man kanske kunna livesända det hela. Tänk er en liveshow där Tegnell trär kondomer på bananer, Löfven redovisar grupparbete om samkönat sex och utbildningsminister Ekström diskuterar hur smittspridning påverkar swingerskulturen.

Det skulle nästan vara värt en skattehöjning.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr