De blåbruna hycklar om Storebrorssamhället

Krönikor.
Myra Åhbeck Öhrman skriver idag om missbruket av boken som myntade uttrycket “Storebror ser dig” och vars tydligaste tema är kritiken mot integritetskränkande övervakning. (Montage: Opulens. Bakgrundsbild: Pixabay.com)

UPPÅNER. “Det finns en svidande ironi i att Orwell på grund av en bok som till stor del handlar om hur fördummande av språket används för att förtrycka folket, själv får sitt namn missbrukat på precis det sättet”, skriver Myra Åhbeck Öhrman om den populistiska högerns alla feltolkningar.

J.K. Rowling har sagt många dumheter på senare år, men ingen kan ta ifrån vare sig henne eller de många läsarna som vuxit upp med hennes böcker hur mycket Harry Potter påverkat en hel generation.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

Hörby, Victoria Benedictsson

Hörby och jag

HÖRBY. ”Det är alltså hög tid att någon berättar för de som
0 0kr