Vill ni ha det som i Sovjet eller?

Krönikor.
Att staten ska få ta ifrån dig dina fysiska ägodelar utan rättegång, är inte det märkbart värre än den där skatten ni alltid klagar på? undrar Myra Åhbeck Öhrman. (Collage: C Altgård / Opulens.)

HÅRDA TAG. Vi vet att arbete för att minska kriminalitet tar tid. De blåbruna låtsas bara inte veta det, för att de intalat sig att deras väljarbas svarar bättre på straffrättsliga kontroverser, skriver Myra Åhbeck Öhrman.

Det senaste i dokusåpan “Moderaterna krigar mot rättsprincipen” är rubriker om att partiet vill se en form av omvänd bevisbörda för gängkriminella. Dyra ägodelar ska kunna beslagtas tills du bevisar att du köpt dem på laglig väg.

Jag kan inte låta bli att fascineras av M:s kriminalpolitiska utspel. Hemsöks av mentala bilder på en stadig bur på riksdagskansliet, där en fradgatuggande Johan Forsell förvaras mellan presskonferenserna. En Ulf Kristersson som viftar med utskrivna opinionsundersökningar och skriker på sina medarbetare att “Vi behöver hårdare tag mot kriminella! Hårdare, sa jag! SLÄPP UT FORSELL!”.

Vi vet att arbete för att minska kriminalitet tar tid. Det är ett långsiktigt jobb, till stor del beroende av sociala insatser. De blåbruna låtsas bara inte veta det, för att de intalat sig att deras väljarbas svarar bättre på straffrättsliga kontroverser.

Tydligare exempel på det behövs inte än när Forsell avfärdar en direkt fråga om varför de förespråkar lösningar som enligt forskare saknar positiva effekter med att “det är ju politiker som stiftar lagar, och för oss är det här en principiell fråga”, i Agenda.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Jag menar inte att de nödvändigtvis har fel om att den här strategin funkar på deras väljare – gudarna ska veta att jag har svårt att förstå deras bevekelsegrunder många gånger. Troligen vet de mycket väl att deras nya block är mer villiga än genomsnittet att tro på konspirationsteorier och andra tomma påhitt.

En ny rapport från Vetenskap och Folkbildning om svenskarnas inställning till vidskepelse och pseudovetenskap visar tydligt att tro på allehanda politiska och rasbiologiska konspirationsteorier har en slagsida åt höger. Framför allt återfinns foliehattarna i Sverigedemokraterna, till absolut ingens förvåning.

Tror betydande delar av ens tilltänkta blocks kärnväljare på att spridningen av covid är iscensatt, att det finns människoraser med olika personlighet eller att elallergi faktiskt existerar – ptja, då spelar det kanske inte så stor roll vad den samlade forskningen säger om brott.

Särskilt inte när man vet att de sätter likhetstecken mellan gängkriminella och invandrargrupperna vilket många av dem – hälften av SD-väljarna, om ni lyckats missa det – verkar tro tillhör en annan ras.

Forsell är tydlig, nämligen, med vilka de vill undergräva rättssystemet för. Gängkriminella. Inte vanliga människor som deras väljare. Inte människor som du och jag. De där andra.

Ytterst få har några principiella invändningar mot den inskränkningen.

Klyschan om “allas lika värde”, ett koncept ytterhögern med vett och vilja missförstår minst lika ofta som 1984, betyder inte att en dömd barnvåldtäktsmördare ska få exakt samma rättigheter som alla andra. Att fråntas sin fysiska frihet, som i fängelsestraff, är ett exempel på när grundläggande rättigheter tas ifrån någon. Ytterst få har några principiella invändningar mot den inskränkningen. Men hela den invecklade och segdragna rättsprocessen finns där för att säkerställa att vi inte gör det godtyckligt.

Hur ska vi då avgöra vilka som är andra klassens medborgare i det här fallet? Tydligen inte enbart genom att de genomgår en rättegång. Det ska räcka, enligt Forsells svar till TT, med att enskilda poliser har en uppfattning om att du är gängkriminell. Påträffas pengar eller dyra föremål under en husrannsakan får staten lägga vantarna på dem tills du bevisar att du äger dem.

Morgan Johansson är för övrigt inne på samma linje, om ni nu missat den ständigt pågående kapprustningen om vem som egentligen tar mest ansvar för kriminaliteten. Vad jag finner komiskt är tanken på att förslaget troligen fallit i lite annan högerjord om det lyfts upp av S, och inte varit så tydligt flaggat med “det här kommer bara att drabba invandrarkillar från orten”.

Att staten ska få ta ifrån dig dina fysiska ägodelar utan rättegång, är inte det märkbart värre än den där skatten ni alltid klagar på? Vad säger ni när Morgan Johansson dyker upp hemma på gårdsplanen och kör iväg med er bil för att han tycker att ni ser lite skumma ut med ert konsultbolag och SD-pin, och ni har förlagt era papper?

Vill ni ha det som i Sovjet, eller?

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

0 0kr