Veckans vax: Eurodiscokungen Fancy

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Den här veckan tar Jesper Nordström och dammar av en hitlåt från 1980-talet.

“My heart is beating to the rhythm of love / I need you, baby / Like cold hands need a glove / Slice me nice, slice me nice …”

Dessa textrader på närmast nobelpristagarnivå är hämtade från en låt med Fancy, eurodiscokungen och gayikonen som gjorde sig ett namn på 80-talet. Genombrottet kom med låten ”Slice me nice”, 1984 och jag minns hur Kaj Kindvall i radioprogrammet Tracks lite torrt och diplomatiskt sa att “det här lär väl inte vinna några priser för texten.”

Fast det var ju hela grejen med Manfred Alois Segieth, som Fancy egentligen heter. Att vara så plastig och kalkonartad att det blir ett slags camp-kvalitet.

Sedan föll ju som bekant Sovjetunionen samman och alla dessa främst tyska eurodisconamn som Fancy, Sandra och Alphaville fick en andra andning och chans för en rysk publik svältfödd på allt från västvärlden, och då gärna glittrigt och plastigt.

Mindre känt är nog att Fancy redan på 1960-talet var aktiv inom mer traditionell beatpop och schlager men det där är nog mest för komplettisterna.

Vad han gör för musik nu bryr jag mig allvarligt inte om så noga. För mig är och förblir han det arketypiska 80-tals fenomenet med en enstaka hit som fastnat i minnet och som jag lyssnar till med ett skevt ironiskt och lite reserverat leende.

Men så mycket vet jag om Fancy av idag att han numera också driver ett härbärge för hemlösa katter i Slovakien, och det gör ju inte hans redan roande persona sämre.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr