”Jag önskar att svensk hiphop hade fler sätt att vara äkta på”

Musik.
Nathan Hamelberg skriver idag om våldet i dagens hiphopkultur och att det borde och kunde vara annorlunda. Foto: Pixabay.com

VÅLDET. ”Det pågår ett outtröttligt arbete mot våld bland unga i Sverige idag, en gång var Einár en del av det.” Nathan Hamelberg minns en filminspelning mot machokultur, där den unga rapstjärnan som i torsdags sköts till döds var med.

I onsdags hade dokumentärserien ”Den svenska hiphopens pionjärer” premiär på SVT Play. Den var en nostalgitripp att se och påminnelse om andra tider. Avsnitten är kortare än en timma långa så det var ofrånkomligt att somligt inte skulle utforskas eller hinna täckas – i mångt och mycket är det mer en serie om rappare än hela hiphopkulturens pionjärer.

ANVÄND DENNA! 2021
NATHAN HAMELBERG
nathan.hamelberg@opulens.se

Nathan Hamelberg är skribent med förflutet som krönikör på Arbetaren, Fria Tidningar och ETC såväl som essäist på Ottar, Kom Ut!, Tecknaren, Fronesis och Ord & Bild. Till vardags verksam med våldsförebyggande arbete i Stockholm.

Det senaste från Musik

Alexander Lövmark.

Äkta jazzglädje

JAZZ. Alexander Lövmark är äkta i sin framtoning, visar lust och glädje
Crosby på scen 1976 under Crosby & Nash show vid Frost Amphitheater, Stanford University. (Foto: David Gans / Wikipedia).

Crosby har hittat hem

MINNESORD. Musikern och kompositören David Crosby, grundare av banden Byrds och Crosby,
0 0kr