Sanktioner mot diktaturer – till vilken nytta?

Krönikor.
“Är tanken att gemene ryss kan känna att avsaknad av Big Mac & Co är droppen som får bägaren att rinna över?” undrar Nathan Hamelberg. (Montage: Opulens)

UKRAINAKRIGET. “Vitsen med bojkotter är att pressa fram förändring, uppnå givna mål och slå in en kil mellan styrande och dem vars stöd de förlitar sig på för att styra”, skriver Nathan Hamelberg.

Alltsedan ryska trupper invaderade Ukraina 24 februari i år har sanktioner av helt nytt slag satts in mot Ryssland. Överlag är det välkommet, aggressionen är inte obesvarad. Men så här två veckor in på konflikten – eller snarare, den nya fasen i konflikten som får sägas ha inletts redan 2014 när rysk trupp öppet började understödja separatister och annektera Krimhalvön – är det svårt att inte fundera över vad som är effektivt och vad som riskerar att vara kontraproduktivt.

ANVÄND DENNA! 2021
NATHAN HAMELBERG
nathan.hamelberg@opulens.se

Nathan Hamelberg är skribent med förflutet som krönikör på Arbetaren, Fria Tidningar och ETC såväl som essäist på Ottar, Kom Ut!, Tecknaren, Fronesis och Ord & Bild. Till vardags verksam med våldsförebyggande arbete i Stockholm.

Det senaste från Krönikor

0 0kr