Lekfull, minimalistisk och visuell lyrik

Litteratur.
Charlotte Jung. (Foto: Privat)

SMÅ GESTER. ABCDE har en visuell utformning, som med ganska små gester talar direkt till mig om barnet, tomrummet, intimiteten och frånvaron, skriver Thomas Almqvist som läst Charlotte Jungs senaste diktsamling.

ABCDE av Charlotte Jung
Trombone

Jag recenserade Charlotte Jungs C för Opulens räkning härom året, då hon som nu hade ambitionen att ge ut minimalistisk lyrik, där relationen mellan tecken, form och mening var det viktigaste. ABCDE är också en svit minimalistiska dikter och det är Trombones första verk med grafisk poesi och det första på engelska. Jung föredrar att uttrycka sig på engelska, eftersom hon här hittar flera homofona och homonyma ord.

Engelskan är för henne ett mera flexibelt och elastiskt språk att arbeta med som material jämfört med svenskan. Hennes nya bok ingår i Trombones serie Svavel, där jag hittar poeter som Peter Lucas Erixon, Kenneth Koch, Jonas Ellerström, Jonas Rasmussen, Lawrence Ferlinghetti och Rainer Maria Rilke för att bara nämna några. Svavel är en handgjord, småskalig och alltid sextonsidig skriftserie, som innehåller koncentrerad och högklassig lyrik. Böckerna är alltid häftade och i A6-format.

ABCDE har en visuell utformning som med ganska små gester talar direkt till mig om barnet, tomrummet, intimiteten och frånvaron. Associationsmässigt kan jag lägga in det mesta i min tolkning av det jag ser och det jag läser. Det visuella, det jag ser, blir för mig trots allt viktigare än det jag läser.

Med ord som avoid, penetrate, infant, abortion, being, baby, cavity, child, dolly, daddy, enclosure, escape, invincible och några till fantasifullt utformade ord tryckta med gemener och versaler ges utrymme för otaliga tolkningar. Jung gör konst av språkets tecken och hur de utformas, varför ABCDE för mig är mera en konstbok än en diktbok. Även den här gången blir boken ett uttryck för en annorlunda existentiell språkfilosofi. Det är mycket lekfullt och det är väldigt snyggt, men man måste ha ett öppet sinnelag för att kunna tillgodogöra sig en skrift av den här typen.

Libri resurrecti - återupplivade böcker

Följ vår blogg om litteraturskatterna du inte visste att du ville läsa!
Läs bloggen

Jung är poet, dramatiker och psykolog. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men delar sin tid mellan Chicago och Stockholms skärgård. Förutom C har hon skrivit ytterligare några chapbooks i internationella sammanhang. Chapbooks är enkelt producerade böcker, som blev populära bland vanligt folk på 1500-talet. De kunde innehålla upp till 40 sidor och var ofta illustrerade med träsnitt.

THOMAS ALMQVIST
thomas@opulensforlag.se

Thomas Almqvist är pensionerad bibliotekarie och bosatt i Linköping. Skriver litteraturkritik i Skånska Dagbladet sedan 1987. Han recenserar även blues-CD och böcker om blues i Jefferson Blues Magazine. Thomas har skrivit tre böcker, Från Madrid till Mexico City och Montevideo – en resa i spansk, portugisisk och latinamerikansk litteratur och kåserisamlingen Den pendlande bibliotekarien samt Spanien i mitt hjärta, där han översatt och introducerat elva spanska favoritpoeter till svenska.

Det senaste från Litteratur

Kjell Eriksson

En sällsam legering

ROMAN. Den personliga tonen av uppriktighet bidrar till att berättelsen blir både
0 0kr