Nytt danskt högerradikalt parti på väg till folketinget

Media/Samhälle.

 

Pernille Vermund, partiledare för Nye Borgerlige, höll i inledningsanförandet under kongressen ifjol. Digital illustration: C Altgård / Opulens

HÖGER. Pernille Vermund är en av Danmarks största politiska figurer, trots att hennes parti saknar mandat i det danska folketinget. I vår utlyses parlamentsval i grannlandet och nu kan ett parti höger om Dansk Folkeparti vara på väg in i folketinget. Kevin Shakir skriver om Danmarks nya Pia Kjærsgaard.

 

Under våren trycker Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på knappen och utlyser folketingsval. Stödet för hans regering vacklar i opinionsmätningarna. Dansk Folkeparti, som varit Venstre-regeringars stödparti sedan 2001, öppnade i höstas för ett framtida samarbete med Socialdemokraterne under partiets kongress. Socialdemokraternes gruppledare Henrik Sass Larsen svarade att Socialdemokraterne har mer gemensamt med Dansk Folkeparti, än deras tidigare regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre. Med ett allt svagare borgerligt block kan det vara otillräckligt för Venstre att kämpa för enbart Dansk Folkepartis stöd. Lars Løkke har fått en utsträckt hand från nytillskottet inom den danska radikalhögern.

Samma månad som Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti ägnade sig åt sin kongressflört fick Lars Løkke Rasmussen en inbjudan till samarbete av Pernille Vermund, partiledare för Nye Borgerlige. Vermund, som är tidigare kommunpolitiker för det Konservative Folkeparti i Helsingør kommun och suppleant i folketinget, bildade efter folketingsvalet i 2015 det nationalkonservativa och antimuslimska partiet Nye Borgerlige.

Opinionsmätningarna visar mestadels att partiet ligger omkring eller över spärrgränsen på två procent för att komma in i parlamentet och Pernille Vermund har givit Løkke Rasmussen tre krav för att vara med i regeringsunderlaget. Hon vill ha ett “totalt asylstopp”, att staten ska upphöra med att utbetala någon form för bidrag för invandrare och att personer utan uppehållstillstånd omedelbart ska utvisas vid lagbrott. Politiken må vara kortfattad och enformig men intresset för partiet är stort.

Trots att det avslöjats att ett tiotal föreningsordföranden landet över välkomnar nazister till partiet, verkar inget stå i vägen för medial framgång för den sensationella partiledaren som i militaristiska ordalag har omtalat invandring till Danmark som “en invasion”. I tabloiden Ekstra Bladet publiceras hon jämt och är återkommande skribent. Förra året publicerades hennes biografi Värderingskrigaren, författad av tabloiden BT:s politiska redaktör. Söker man efter hur frekvent “Pernille Vermund” omtalats i medierna mellan den 1 januari 2018 och ett år framåt, visar det sig att hon dyker upp i 1 251 artiklar. Jämför detta med de två vänsterpartierna, som tillsammans utgör 12 procent av folketinget, vars partiledare Pernille Skipper och Pia Olsen Dyhr, dyker upp i respektive 1 562 och 1 794 artiklar under samma tidsperiod.

Det vore fel att inte jämföra Pernille Vermunds uppenbara framgångar med en tjugo år yngre Pia Kjærsgaard, vilken på 90-talet lämnade ett högerpopulistiskt Fremskridtsparti i förfall, för att i stället bilda Dansk Folkeparti. Ekstra Bladet gav henne en spaltplats som en del av kampanjen De Fremmede. En kampanj som drevs med olika artiklar som klagade över politisk korrekthet och att man inte får tala hur man vill om “de främmande”. Därtill anklagades invandrare för bidragsfusk. Året därpå ägde folketingsvalet rum och Dansk Folkeparti valdes för första gången in i parlamentet.

Nu, 17 år efter att de valts in i folketinget, är Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti landets näst största parti. DF är större än samtliga partier i den borgerliga regeringen och fortsätter med att stödja den. Pia Kjærsgaard har blivit folketingets talman, författat självbiografier om sina 41 år i dansk politik och lämnat partiledarposten sedan några år tillbaka. Partiet har blivit en naturlig del av den politiska kulturen, förhandlar med samtliga partier och har fått normaliserat sin politik.

De politiska kommentatorerna turas om att konkludera att danskarna efterfrågar ett parti till höger om Dansk Folkeparti. Fortsätter Pernille Vermund som hon har gjort, blir hon en avgörande faktor i årets parlamentsval och möjligen Danmarks nya Pia Kjærsgaard.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Alla artiklar av Kevin Shakir

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr