Brev från Danmark i undantagstillstånd

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens.

PANDEMI. Danmark vidtar drastiska åtgärder för att bromsa utvecklingen av covid-19. Anställda inom den offentliga sektorn såväl som elever och studenter har skickats hem och livsmedelsbutiker töms av hamstrande danskar. Kevin Shakir skriver om den nya vardagen i Danmark.

 

Tystnaden låter på ett annat sätt än den brukar på tunnelbanan. De få resenärer som valt att åka med Köpenhamns metro står med minst en meters avstånd från varandra och undviker kontakt, både med varandra och de runda handtagen som hänger ned från taket. Det är flera dagar sedan statsminister Mette Frederiksen avrått oss alla ifrån att åka kollektivt i rusningstrafiken. Onsdag kväll berättade hon på en presskonferens att elever, förskoleelever, studenter och anställda i den offentliga sektorn ska stanna hemma för att bromsa en fortsatt våldsam spridning av covid-19. Bara de med kritiska funktioner i samhället ska fortsätta jobba de kommande två veckorna. ”Danmark stänger ner”, stod det på tv-skärmen under den extrainsatta direktsändningen.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Krönikor

0 0kr