Fascister snart i danska Folketinget?

Media/Samhälle.
Rasmus Paludan i en antimuslimsk demonstration 2016, anordnat av den danska Pegida-avdelningen For Frihed (foto: Researchkollektivet Redox)

DANMARK. Flera opinionsmätningar i maj månad visar att partiet Stram Kurs ligger över spärrgränsen för att komma in i danska folketinget nästa vecka. Högst upp på partiets dagordning är ett förbud mot islam och att alla muslimer ska slängas ut ur Danmark. Kevin Shakir, Opulens medarbetare i Köpenhamn, rapporterar.

 

 

”Det finns faktiskt bara två möjligheter. Antingen slänger man ut muslimerna, eller så tar muslimerna över. Det är det jag kämpar emot.” Den sjunde maj stod Rasmus Paludan, partiledare för det fascistiska partiet Stram Kurs, i den danska valrörelsens första partiledardebatt hos public service-bolaget DR. Två dagar tidigare hade inrikesdepartementet bekräftat att partiet, som stiftades juli 2017, hade fått de 20 109 väljarunderskrifter som krävs för att vara valbart till det danska folketingsvalet den femte juni i nästa vecka.

I början av mars skrev jag en kolumn i Opulens om YouTube-fenomenet Rasmus Paludan. Med provocerande slogans och manifestationer hade han fått över 16 miljoner visningar och förvandlats till en meme bland danska ungdomar. Då hade han bara lyckats samla på sig ett fåtal tusen väljarunderskrifter. Varken etablerade medieaktörer eller politiska partier hade förväntat att de skulle förhålla sig till Paludans extrema retorik och politik.

Tillsammans med en kameraman, ett par anhängare och massivt polisskydd — som har kostat polisen över 40 miljoner kronor — har Paludan de senaste månaderna rest landet runt och besökt massvis med städer, där han livestreamat koranbränningar. Mest fokus har han haft på bostadsområden som av den danska staten klassificeras som ”ghetto-områden”, alltså danska arbetarklasskvarter som bebos av invånare med låg inkomst och ofta så kallad utomeuropeisk bakgrund.

I mitten av april besökte han Blågårds Plads på Nørrebro i centrala Köpenhamn. Arbetarklassområdet är historiskt känt för att vara ett av landets mest vänsterorienterade och antiauktoritära områden, bebott av invånare från hela världen. En del ungdomar från området betraktar Paludans politik och polisens beskyddande av hans handlingar som en provokation, något som ledde till uppror i området. Det sattes eld till containrar och kastades med sten efter polisen, som svarade med tårgas mot de hundratals människor som befann sig i runtomkring platsen.

Plötsligt hamnade Rasmus Paludan på dagstidningarnas framsidor och i flera dagar handlade nyhetsflödet om hans parti. I takt med den rikstäckande uppmärksamheten steg antalet väljarunderskrifter. Bara ett par veckor senare fanns han i tv-rutan på bästa sändningstid och spred rasistiska myter, som annars bara går att finna på högerextrema diskussionsforum och bland nyfascistiska grupperingar i Europa.

Bland annat sa Rasmus Paludan så här: ”Det kan ju inte vara sant att man står här och talar om detta, som att det inte är ett särskilt stort problem. Det stora utbytet går ut på att muslimer i Danmark, som inte hör hemma här, gifter sig väldigt tidigt och får riktigt många barn. Danskar gifter sig sent och får väldigt få barn.”

Konspirationsteorin om ”det stora utbytet” uppmärksammades tidigare i vår, då den högerextrema terroristen Brenton Tarrant sköt ihjäl nästan 50 muslimer. Strax innan han utförde dådet laddade han upp sitt manifest The Great Replacement på det anonyma online-hatforumet 8chan. Det rör sig om ett manifest där Tarrant uttrycker sina fascistiska föreställningar. Den rasistiska teorin går ut på att politiker i västvärlden aktivt arbetar för att ersätta de inhemska, alltså vita, befolkningarna med ”främlingar”, däribland muslimer.

Så fort Paludan fick tv-tid koncentrerades hans ideologiska ståndpunkt. Han har vid flera tillfällen beskrivit sig som identitär och etnonationalist. I likhet med Brenton Tarrant och den europeiska nyfascistiska rörelsen Generation Identitär (med avdelningar i ett flertal länder), argumenterar han för etniskt och kulturellt homogena samhällen, och romantiserar därmed fantasin om ”den rena vita rasen”.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

 

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr