Danmark sjunker djupare ner i det bruna träsket

Krönikor/Samhälle.
Pia Kjærsgaard. Digitalt collage: C Altgård / Opulens.

ANALYS. Danskarna efterfrågar en starkare antimuslimsk kurs samtidigt som Dansk Folkepartis stöd halverats då de blivit en del av etablissemanget och utmanas av andra främlingsfientliga partier. Kevin Shakir, Opulens medarbetare i Köpenhamn, tecknar en mörk bild av vårt grannland i söder.

 

 

I över 20 år har Dansk Folkeparti lett ett kulturkrig mot muslimer och så kallade ”icke-västliga” invandrare i Danmark. Med nationalromantiserande myter om en påstådd ”islamisering” av landet, har DF nu varit Danmarks näst största parti i fyra år. I årets folketingsval halverades deras stöd.

Två veckor har gått sedan folketingsvalet i Danmark. Dansk Folkeparti, som de senaste fyra åren har varit landets näststörsta parti med 21,1 procent av rösterna gjorde sitt sämsta val sedan 1998. Med bara 8,7 procent, har det nationalistiska partiet förlorat hälften av sina mandat i parlamentet och fått en mer radikal konkurrent på Christiansborg. Folketingets nya högerradikala kraft heter Nye Borgerlige och placerar sig höger om Dansk Folkeparti. De vill att Danmark ska lämna bland annat flyktingkonventionen för att kunna förbjuda asylansökningar, lättare utvisa människor och göra medborgarskap till krav för kunna motta olika former av offentligt försörjningsstöd. Partiet skriver på sin hemsida att ”utlänningar får försäkra sig privat”.

Tidigare i år skrev jag om hur Nye Borgerliges partiledare Pernille Vermund profilerat sig som valrörelsens främsta värderingskrigare. Den slags högerpopulistiska antietablissemangsretorik har Dansk Folkepartis grundare och partiledare Pia Kjærsgaard annars haft patent på, sedan slutet av nittiotalet. Då DF i 2015 års val lyckades erövra positionen som det borgerliga blockets största parti, tvingade de den liberalkonservativa regeringen att dansa efter deras pipa. Den folkkära ”Pia K” drömde om en framtida nationalistisk regering. Partiets dåvarande värdepolitiska talesperson, blev folketingets talman och hennes parti fick huvudrollen i det danska parlamentet.

Desperata efter att göra sig relevanta i debatter om invandring och danska värderingar gick det liberalkonservativa regeringsledande partiet Venstre till angrepp mot ”parallella samhällen”. Som det enda land i världen att utropa sina egna bostadsområden som ”ghetton”, annonserade landets statsminister Lars Løkke Rasmussen i sitt nyårstal 2018 att han tänkt göra sig av med de så kallade ghettoområdena en gång för alla: ”Vi ska sätta ett nytt mål om att avveckla ghettona helt. I vissa områden genom att bryta upp betongen och riva byggnaderna. Sprida invånarna och flytta dem till olika områden.”

Tillsammans med Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti lyckades den nu avgående regeringen införa sitt ”ghettopaket”. Stora delar av områdenas bostäder ska nu privatiseras och familjernas barn, som bor kvar, tvingas lära sig “danska värderingar” i förskolan. Allt detta för att göra upp med det påhittade hotet från ”parallella samhällen” som utgörs av människor med ”icke-västlig” bakgrund. Den breda alliansen av partier utvecklade denna linje då de tillsammans genomförde ytterligare stramningar på ”utlänningsområdet”. Flyktingars uppehållstillstånd ska vara tillfälliga. Avvisade asylsökande som begått vissa kriminella handlingar ska isoleras på en öde ö. Har en persons medborgarskapsansökan blivit godkänd så ska hen skaka hand med en representant från staten för att tilldelas medborgarskapet. Detta för att visa sin lojalitet gentemot sitt nya land och bevisa att man underkastar sig danska seder och värderingar.

Det har blivit svårt att se skillnad på Dansk Folkeparti, Venstre och Socialdemokraterne. Under valrörelsen konstaterade Socialdemokraternes partiledare Mette Frederiksen vid flera tillfällen att hon vill fortsätta den strama linjen i ”utlänningspolitiken” med Venstre och Dansk Folkeparti, om hon blev landets statsminister. Hennes markering var riktad både som ett svar till det högerextrema partiet Stram Kurs (som bara var några tusen röster ifrån att väljas in), som gick till val på att deportera alla muslimer som befinner sig i Danmark. Men också mot de väljare som lämnade hennes parti för att rösta på Dansk Folkeparti 2015.

Årets valresultat visar att Socialdemokraterne och Venstre stärkt sina positioner genom att sälja ut grundläggande liberala samhällsvärderingar. Dansk Folkeparti har kommit för nära de elitistiska lågor som de sedan sitt grundande varnat för. Och danskarna efterfrågar nu en mer antimuslimsk kurs.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Krönikor

0 0kr