Feminismen och transrörelsen behöver skilsmässa

Krönikor.
Vi försökte men vi riskerar att slitas isär tillsammans istället för att fortsätta bygga upp oss och kämpa på varsitt håll, skriver Amra Bajric. (Montage: C Altgård / Opulens).

JÄMSTÄLLDHET. “Det som i teorin såg ut att vara en självklar allians och relation knakar i fogarna.” Amra Bajric undrar om det inte är dags att inse att feminismen och transfrågan inte är en och samma utan att det är två olika rörelser med två olika mål.

Feminismen förväntas idag bredda sig och innefatta transpersoners rättigheter. En kamp för ett samhälle som rör sig bortom den dogmatiska uppdelningen mellan två binära kön. Feminismen har tidigare tagit till sig antirasismen, accepterat att klassamhället finns (om man inte tror på parollen ”feminism utan socialism”) och den flörtar även rätt friskt med miljörörelsen och veganismen. Det betyder inte att feminismen inte krockar med någon av ovan nämnda men konsensus råder kring att vi har tillräckligt gemensamt för att arbeta tillsammans för ett större mål.

AMRA BAJRIC
amra.bajric@opulens.se

Amra Bajric är frilansskribent med fokus på frågor inom feminism, litteratur och antirasism. Arbetar även som kommunikatör och har ett stort medialt projekt på G som lanseras i början av juni 2021.

Det senaste från Krönikor

0 0kr