Det personliga i fokus på Sporfestivalen

Musik.
Bild från Christian Winther Christensens kammaropera Eating a Man. (Foto: Marc Fluri)

KONSTMUSIK. Ända sedan de konstnärliga ledarna Anna Berit Asp Christensen och Anne Marqvardsen tog över Sporfestivalen 2007 har de drivits av idéer om öppenhet och inkludering. Samtidigt har dessa strävanden inte överbetonats. Konsten är i fokus. Resultatet är att Spor sedan ett decennium är Nordens främsta festival för ny konstmusik. Andreas Engström tog tåget till Århus.

Sporfestivalen odlar ofta specifika teman. Ibland explicit, men genom den gedigna kurateringen, där internationellt perspektiv förenas med det danska – rent av med ett lokalt fokus på Århus – finns också tematiska underströmmar. Detta blev särskilt tydligt i årets något smalare version av festivalen, där ett tema var det personliga eller självbiografiska.

Använd denna byline!
ANDREAS ENGSTRÖM

andreas.engstrom@opulens.se

 

 

 

 

Andreas Engström är musikvetare och verksam som kulturskribent, redaktör, curator och översättare. Specialområden är experimentell musikteater, ljudkonst och konst i offentlig miljö. Han håller ett extra vakande öga på vad som händer i Centraleuropa, Mellanöstern och Sydostasien, och har ett stort intresse för folk- och världsmusik samt subkulturer från hela världen. Andreas är bosatt i Berlin och är där redaktör för den tyska tidskriften Positionen. Texte zur aktuellen Musik.

Det senaste från Musik

0 0kr