Ett monument i Szczecin

Musik.
Konserthuset i Szczecin har lysts upp med den ukrainska blå-gula flaggan i den ljumma kvällen. (Foto: Andreas Engström)

URUPPFÖRANDE. Musik och konst kan förbinda tid och rum, belysa samband och samhörighet och samtidigt vara abstrakt. Andreas Engström var närvarade vid ett uruppförande på filharmonin i Szczecin.

På torget vid den imponerande nya filharmonin i Szczecin står ett storslaget monument i massivt järn. Monumentet är över de som dödades i Szczecin i samband med att en våg av protester och strejker, utlösta av höjda matpriser, i norra Polen i december 1970 brutalt slogs ned. Denna våldsamma händelse är relativt okänd samtidigt som den ses som något av embryot till hur det polska kommunistiska systemet började krackelera.

Använd denna byline!
ANDREAS ENGSTRÖM

Andreas Engström är musikvetare och verksam som kulturskribent, redaktör, curator och översättare. Specialområden är experimentell musikteater, ljudkonst och konst i offentlig miljö. Han håller ett extra vakande öga på vad som händer i Centraleuropa, Mellanöstern och Sydostasien, och har ett stort intresse för folk- och världsmusik samt subkulturer från hela världen. Andreas är bosatt i Berlin och är där redaktör för den tyska tidskriften Positionen. Texte zur aktuellen Musik.

Det senaste från Musik

Timo Kangas, Kangas klanger, jazz, western swing, ESC, country, honky tonk, bluegrass, skivnytt, lp-skivor, spotify,

Musik så in i Norden

SKIVNYTT. Pitepalt-country möter Elvis och Dylans veteraner. En finsk Eurovision-dirigent som blivit
0 0kr