Stark serieroman om alzheimersjuk man

Litteratur/Kultur.
Paco Roca. Bildkälla: Wikipedia.

TEXT OCH BILD. Med serieboken Emilio och glömskan presenteras Paco Roca för första gången för en svensk publik. Thomas Almqvist har läst den grafiska romanen och är berörd av innehållet.

 

Emilio och glömskan av Paco Roca
Översättning: Ellinor Broman
Textning: Elisabeth Gustafsson
Palabra förlag

Palabra förlag bildades i Göteborg härom året och är inriktat på att ge ut samtida spansk och latinamerikansk litteratur. Hittills har man gett ut romaner av författarna Antonio Muñoz Molina, Elvira Lindo och Nona Fernández. Det mest spännande som sker i förlags-Sverige idag sker gärna hos de mindre förlagen, varav Palabra alltså är ett.

Nu satsar man på serieboken Emilio och glömskan av Francisco Martínez Roca – eller som han helst kallar sig, Paco Roca. Han föddes 1969 i Valencia i Spanien och är idag en mycket spännande serieskapare och illustratör med även internationellt väldigt gott rykte. Han har t.ex. gjort seriebok av Franz Kafkas Förvandlingen. Emilio och glömskan blev hans stora genombrott och har bara i Spanien och Frankrike sålts i över 50.000 exemplar. Ignacio Ferreras gjorde 2011 tecknad film av Arrugas, som Emilio och glömskan heter på originalspråket. Roca har också en daglig strip i El País, Spaniens största dagstidning, vilket säger en hel del om hans popularitet i hemlandet.

I Emilio och glömskan drabbas bankdirektören Emilio av alzheimer och måste flytta in på ett äldreboende. Rumskamraten Miguel hjälper honom att dölja sina tilltagande minnesproblem, så att han inte ska hamna på ”andra våningen” bland de svårast sjuka, bland dem som inte alls klarar sig själva. Utan minsta lilla cyniska kommentar skildrar Roca alzheimers sjukdom på ett nästan småtrevligt sätt, men försöker ändå aldrig förminska sjukdomens problem. Här finns en svart men ändå ömsint humor, som balanserar allvaret. Rocas sätt att skifta perspektiv mellan bilderna gör något spännande och alldeles extra av innehållet.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Roca skriver i ett efterord att när man tittar på sig själv i spegeln och börjar se likheter med sin egen far, då börjar man bli gammal. När man berättar om en gammal människas virrigheter som alzheimersjuk, skulle virrigheterna kunna verka lustiga, om de inte varit tecken på det oundvikliga förfallet hos en människa som man hyst stor aktning för. Roca berättar om Emilios virrigheter med stor och självklar respekt. Jag blev ordentligt berörd av innehållet. Med serieboken Emilio och glömskan presenteras Roca för första gången för en svensk publik.

THOMAS ALMQVIST
thomas@opulensforlag.se

Thomas Almqvist är pensionerad bibliotekarie och bosatt i Linköping. Han skriver litteraturkritik i Skånska Dagbladet sedan 1987 och även i nättidskriften Opulens. Han recenserar även blues-CD och böcker om blues i Jefferson Blues Magazine. Thomas har skrivit tre böcker: Från Madrid till Mexico City och Montevideo – en resa i spansk, portugisisk och latinamerikansk litteratur, kåserisamlingen Den pendlande bibliotekarien samt Spanien i mitt hjärta, där han översatt och introducerat elva spanska favoritpoeter till svenska. Den innehåller översatta dikter av Antonio Machado, Federico García Lorca, Miguel Hernández, Rafael Alberti, Emilio Prados, Gabriel Celaya, Vicente Aleixandre, Leon Felipe, Blas de Otero, José Agustín Goytisolo och Carlos Bousoño, samt introduktioner till var och en. Han har också översatt Dikter till Kleo av Justo Jorge Padrón, Tystnadens vältalighet av Francisco Muñoz Soler och Branten av Aleisa Ribalta Guzmán.

Det senaste från Kultur

0 0kr