Roman med både kropp och knopp

Litteratur/Kultur.
Helena Granström. (Foto: Viktor Gårdsäter)

BALANSERAT. Det är oväntat och underhållande och lärorikt och med en välbalanserad avvägning mellan humor och allvar, mellan det prosaiska och det högtflygande, skriver Camilla Carnmo om Helena Granströms roman Betydelsen av kärlek.

 

Betydelsen av kärlek av Helena Granström
Weyler

Du sökte en kärleksroman och fann en … bok om kvantmekanik? Ja, just så. Följdriktigt är Helena Granströms roman Betydelsen av kärlek inte det ena eller det andra, utan både och. Den är både en roman om kärlek och en roman om matematik. Båda, samtidigt. Både pang på och nog så fysiskt sex och vindlande kvantfysiska resonemang. Både historiska redogörelser för vetenskapspersoner som gick för långt och samtida inre dialoger om ensamhet och längtan.

Ja ni fattar. Schrödingers katt. Den både lever och inte lever, samtidigt. Svårtuggat för en roman. Ja. Helena Granström curlar inte sina läsare. Hon ger oss speglar, vindlingar, vändningar. Avancerad matematik och filosofisk teori. Efter läsningen kollar jag upp författaren lite mer. Jovisst är hon både teoretisk och matematisk fysiker. Och poet. Jag tror att hon vill passa på att utbilda oss typiska romanläsare och humanister (jag vet, inte alla typiska romanläsare och humanister) om kvantmekanik. Om matematik och fysik. Sådan matematik som är mer filosofi än matte (jag kan ha helt fel), som kvantfysik med sina katter som både lever och inte lever, samtidigt. Både och. Eller teorier om många världar. Att vi, människor, existerar i många världar samtidigt. Men vem är det som känner eller inte känner något då? Kan jag vara sjuk här och frisk någon annanstans? Kan jag någonsin dö om jag finns i oändligt många världar?

Huvudpersonen är inte olik författaren själv, ett vanligt grepp i samtidslitteraturen där författaryrket är rikt representerat. Här skriver den kvinnliga huvudpersoner böcker och andra texter, som understreckare i Svenska Dagbladet, precis som Helena Granström själv.

Hon förklarar inte närmare vad en “understreckare” är och det tillsammans med ett självklart Stockholmskt innerstads- och högkulturellt perspektiv gör att romanen skulle kunna kritiseras för att vara hyfsat elitistisk. Men en roman är en roman och inget integrationsprojekt och den verkliga utmaningen för mig som läsare är att försöka greppa kvantfysikens svindlande konsekvenser när de möter mina upplevda erfarenheter av världen.

Helena Granström lägger upp sin roman på ett elegant vis. Huvudpersonen får mejl från en läsare som tolkat hennes ord om kärlek och matematik på ett bokstavligt plan och vill veta hur hon ska kunna leva vidare med vetskapen om många världar-teorin (att vi alla existerar i många många versioner i många många universum, samtidigt). Huvudpersonen har relationer med olika män och boken är indelad i stycken namngivna efter dessa, “Småbarnspappan”, “konstnären”, och så vidare. Hon lever i olika verkligheter, samtidigt, hon är olika versioner av sig själv.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

 

Mejlen från den ångestfyllda läsaren fortsätter komma. De blir aldrig besvarade men bär berättelsen vidare när författaren skildrar Hugh Everetts liv i akademin och det militära, med en olycklig hustru, barn han aldrig kände och ett antal älskarinnor. Den internationella forskarvärlden hånade hans forskning och Everett gjorde i stället karriär på att maximera atombombens räckvidd. En osympatisk karaktär samtidigt som han är den läsaren får veta mest om. Huvudpersonen skildras genom sina upplevelser av andra människor. Män hon har eller vill ha relationer med, och Hugh Everett.

Betydelsen av kärlek blandar huvudpersonens högst konkreta känslomässiga och fysiska upplevelser med män, med historien om Hugh Everetts liv och förklaringar av vad kvantmekanik är och innebär – allt tjusigt sammanbundet av de alltmera uppfordrande breven från läsaren. Låter det tråkigt och tillkrånglat? Det är det inte. Jag lovar. Det är oväntat och underhållande och lärorikt och med en välbalanserad avvägning mellan humor och allvar, mellan det prosaiska och det högtflygande. Mellan kropp och knopp skulle en kunna säga. Och lägga till precis som kärlek. Inte kropp eller knopp. Utan både kropp och knopp.

CAMILLA CARNMO
info@opulens.se

Camilla Carnmo jobbar numera som kulturbyråkrat med regional litteraturutveckling i Blekinge och Kronoberg men har svårt att släppa kulturjournalistiken i allmänhet och litteraturkritiken i synnerhet efter att ha ägnat sig åt det i snart tjugo år. Bor i Växjö, arbetar på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Det senaste från Kultur

0 0kr