En hyllning till fantasin

Litteratur.
– Den här karamellpåsen hoppas och tror jag blev godare av att sparas på, säger Emma Karinsdotter. T h i bild: Marcus-Gunnar Pettersson. (Foto: Bonnier Carlsen).

NOVELLSAMLING. I ett decennium har Emma Karinsdotter skrivit de skruvade studier som nu ges ut i bokform. Det är absurdism för barn, med variations- och detaljrika illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson. 

– En novell handlar om en tappad tand som försöker ta sig tillbaka till munnen, för den har det så underbart där. Det är många barn som nyligen tappat tänder som kan relatera till det, säger Emma Karinsdotter, författare till nyutkomna novellsamlingen Ovetenskapliga studier – Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt

Stoffet och de absurdistiska uppslagen har författaren samlat på sig i flera år. Bokens första berättelse skrev hon redan 2012. Den blev till en början refuserad av förlaget som tyckte den var allt för konstig som barnboksdebut. Först nu, med fyra böcker om Sambakungen i ryggen, ges hon förtroendet att ta med läsarna på en absurdistisk berg- och dalbana. Hon menar att novellerna tjänat på att ligga i byrålådan ett tag. 

– Vissa karameller blir inte så goda när man sparat dem ett tag. Påskäggsgodis från 2017 är inte alltid så himla gott. Den här karamellpåsen hoppas och tror jag blev godare av att sparas på.

Ovetenskapliga studier är hennes första bok att illustreras av Marcus-Gunnar Pettersson. Hans bredd i stilar och teknik, att han har en penna med många fingrar, som författaren uttrycker det, är skälet till att valet föll på honom. Novellernas olikheter i genre och stämning avspeglas också i de tillhörande teckningarna. En berättelse är ritad i en Cartoon network-aktig stil med stora ögon, en annan är svartvit och läskig, och en tredje är ritad helt i blyerts. 

– Jag fastnade för Emmas texter direkt, för hon har en ton som påminner mycket om saker jag läste när jag var liten. Hon och jag möttes första gången på en förlagsmiddag på Bonniers för många år sen. Det var lite tråkigt så vi började leka med maten och prata om Roald Dahl och våra referenser som var rätt liknartade. Jag och Emma har en liknande ton i det vi gör, säger Marcus-Gunnar Pettersson. 

Utöver duons gemensamma favoritförfattare Roald Dahl nämner han Sven Nordqvist som tecknade Pettson och Findus och Don Rosa som skapade Kalle Anka-serier som influenser. Fastän Marcus-Gunnar Pettersson och Emma Karinsdotters har olika roller är det ett tätt samarbete som lett fram till de nio studierna.  

– Jag skrev berättelserna, men vi har skapat den här världen tillsammans. Ibland när jag kört fast i någon text har han fått läsa och tycka till. Och han är en illustratör som delat med sig av mycket skisser så jag har fått vara med i arbetet. Vi har kunnat tänka tillsammans som en stor superhjärna. Boken är en hyllning till fantasin, även om det är tråkigt med hyllningar, säger Emma Karinsdotter till Opulens. 

Ovetenskapliga studier – Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt är 160 sidor tjock och utgiven på Bonnier Carlsen. 

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr