Aktuell klassiker om svartas liv i USA

Litteratur/Kultur.
James Baldwin. (Foto: Modernista. Inramning: Opulens.)

TANKEFRIHET. När man läser James Baldwins texter står det åtminstone klart att det inte är för de vitas skull som svartas hjärtan behöver hållas fria från hat och förtvivlan, utan just för de egna tankarnas frihets skull, skriver Anna Remmets.

En svart mans anteckningar av James Baldwin
Översättning Martin Rogberg
Modernista

James Baldwin föddes 1924 och växte upp under fattiga förhållanden i Harlem med sin mor, ett stort antal syskon och en mycket strängt religiös far. Trots att han som svart man i USA och dessutom homosexuell hade allt emot sig lyckades han ta sig därifrån och blev författare och aktivist. Han levde i många år i Paris och skrev romaner, essäer, dramatik och poesi. Hans texter om rasismen i USA anses idag vara bland de mest centrala. En svart mans anteckningar, först publicerad 1955, som nu ges ut i reviderad svensk översättning av Martin Rogberg på Modernista är en samling texter som rymmer såväl vass filmkritik som personliga essäer om uppväxten och livet i Paris, men alltid med en röd tråd som går ut på att dissekera vad det innebär att leva som svart människa i en djupt rasistisk värld.

ANNA REMMETS
anna.remmets@opulens.se

 

Anna Remmets är litteraturvetare och frilansskribent och har skrivit litteraturkritik i bland annat Ord & Bild, Karavan, Astra, ETC och Brand. Hon är även en av två redaktörer för den finlandssvenska kulturtidskriften Horisont.

Det senaste från Kultur

0 0kr