Grupputställningen “Flight” genomlyser historien

Konst.
Frida Orupabo, Untitled, 2020 (foto: Malmö konsthall)

MALMÖ KONSTHALL. “Flight” är en grupputställning som visas på Malmö Konsthall nu under våren. Tre konstnärer medverkar med konstverk där historien och dess mörka sidor sätts i fokus.

Flight av Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa.
Malmö konsthall
Utställningen pågår t o m 9 april

Eric Magassa, No Healer, No Weeper, 2019 (Foto: Malmö konsthall)

På utställningen “Flight” på Malmö konsthall utforskas vår historia och dess mörka sidor genom brännande, utmanande och kritiskt granskande verk av Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa. Genom installationer som bygger på grundliga efterforskningar rör sig utställningen målmedvetet mellan det förflutna och det samtida, och brottas med motsättningar som skönhet och smuts, kolonialism och frihet. Det är också en utställning som öppnar upp för framtidsperspektiv.

Titeln “Flight” fungerar som en språklig vägledare och utgångspunkt, varifrån betraktaren kan orientera sig och närma sig de uttryck som presenteras. Med en rad olika tekniker, såsom collage, fotografi, ljud, video och trycksaker, blir utställningen till en fängslande plats fylld av frekvenser, rytmer och liv. En röd tråd binder samman de tre konstnärernas verk och betonar minne och uppgörelse samt relaterar till flykt- och kampresponsen och dess inverkan på vardagen.

Kudzanai Chiurai, Genesis [Je n’isi isi] X, 2016 (Foto: Malmö konsthall)
Kudzanai Chiurais arkivverk The Library of Things We Forgot to Remember förflyttar oss till de panafrikanska frihetskamperna mot kolonialmakterna. Frida Orupabos samling av collage föreställer abstrakta svarta gestalter som utstrålar en kuslig, orubblig närvaro. Eric Magassas storskaliga installation öppnar upp passager till en oändlig rymd och bryter konformismen och symmetrin.

Utställningen, kuraterad av Tawanda Appiah, är en hyllning till tre viktiga konstnärer i vår tid som har bidragit avsevärt till samtidskonsten. Den påminner oss om vikten att konfrontera historien när vi föreställer oss våra möjliga framtider.

Kudzanai Chiurai föddes 1981 i Zimbabwe, där han bor och jobbar idag. Hans verk The Library of Things We Forgot to Remember är ett bibliotek med bild- och ljudmaterial där han samlat olika dokument, inspelningar och musik som relaterar till frihetsrörelser runt om i världen. Några av dessa inspelningar kommer att finnas vid en lyssningsstation.

Eric Magassa föddes 1972 i Göteborg där han även bor och verkar idag. Han har rötter i länder som Sverige, Frankrike samt Senegal. Hans relation till dessa platser utgör inspirationen till många av hans konstnärliga verk. Han använder sig bland annat av collage, måleri och foto för att uttrycka identitet och gestalta minnen.

Frida Orupabo föddes 1986 i Norge där hon nu jobbar och bor. Hon arbetar för det mesta med collage och med hjälp av kombinationer av bilder utforskar hon idéer kring ras, familjerelationer, kön, sexualitet, våld och identitet. 

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr