Spanska aktivister tvingas ge upp landsbygdsprojekt

Nyheter.
Foto: Fraguas Revives Facebooksida.

PROJEKT. Spanska aktivister avslutar försöket att återuppliva en övergiven by efter tio år rapporterar The Guardian. Projektet att återuppliva den tusen år gamla byn Fraguas avslutas på grund av att aktivisterna riskerar böter på upp till 110 000 euro.

En övergiven by i Spanien, Fraguas, har dömts till sin tredje och sista död efter att en grupp landsbygdsaktivister som ockuperade den för tio år sedan tvingats ge upp sin kamp för att återuppliva den. Fraguas exproprierades av Francoregimen i slutet av 1960-talet för ett återplanteringsprogram och användes senare som en arméövningsplats, vilket ledde till dess andra död. Dess tredje död närmar sig när den regionala regeringen i Castilla-La Mancha har beslutat att vända på den vidarebosättningsinsats som inleddes för nio år sedan av en grupp unga människor som hade hoppats på att hitta ett mer hållbart liv i den övergivna byn.

Regeringen har utdömt böter på 110 000 euro eller fängelsestraff på två år och tre månader för de sex aktivisterna, vilket skulle motsvara kostnaden för att riva ner det som de har återuppbyggt i Fraguas.

— Efter tio års kamp och tre rättsfall har vi beslutat att avsluta projektet. Även om det inte kommer att fortsätta, tror vi att det har varit en framgång genom att det har ökat allmänhetens medvetenhet om landsbygdens avfolkning, sade gruppen i ett uttalande.

Gruppen har lanserat en crowdfundingkampanj för att hjälpa dem att betala böterna. Byns tidigare invånare, såväl som miljögrupper och organisationer som kampanjar för att hejda avfolkningen på landsbygden, har stöttat gruppen. Under de senaste tio åren har gruppen restaurerat byggnader, installerat solpaneler, planterat grönsaker och bryggt öl och producerat sylt.

Den regionala regeringen har dock förblivit oförsonlig i att ogilla projektet. Regeringen sa i ett uttalande att förändringar för att urbanisera ett skyddat naturområde skulle uppmuntra människor att bryta mot lagen och utgöra en social orättvisa.

– Det är väldigt tråkigt och frustrerande att myndigheterna efter så mycket ansträngningar inte har lyckats komma med en lösning, säger Isa Turina Rodríguez, medlem i kollektivet. I en tid när det är så svårt för människor att hitta någonstans att bo borde myndigheterna ha uppskattat att en grupp unga människor ville bygga upp byn igen men istället valde de att kriminalisera oss.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr