Känslighetsläsare väcker kontrovers

Nyheter.
Läsande flickor
Illustration: Pixabay.com

KULTURKRIG. Kritiken mot känsliga läsares påverkan när det gäller äldre litteratur har än en gång lyfts fram i brittiska högermedier som ett försök till kulturell censur. Känslighetsläsaren Philippa Willitts har intervjuats i Vice där hon reder ut begreppen. 

I brittiska högermedier har upprörda personer rasat mot användningen av “känsliga läsare”, även kallade känslighetsläsare, i förlagsbranschen. Detta har fått en uppsjö av kulturkrigskrönikörer att skriva om företeelsen. Kontroversen började när det avslöjades att nya upplagor av Roald Dahls barnböcker hade redigerats för att ta bort sådant som kunde anses stötande av moderna läsare. Till exempel beskrivs Augustus Gloop från Charlie and the Chocolate Factory nu som “enorm” i stället för “fet”, medan frasen “ett konstigt afrikanskt språk” i The Twits inte längre inkluderar ordet “konstigt”.

Detta väckte upprördhet, och vissa liknade förändringarna vid censur och skändande av böckerna. Debatten har väckt frågor om huruvida äldre litteratur bör moderniseras och känsliga läsare har anklagats för att möjliggöra kulturell censur. För att få insikt i ämnet har nätmagasinet VICE intervjuat Philippa Willitts, en känslighetsläsare som erbjuder korrektur- och redigeringstjänster för tidskrifter, blogginlägg och böcker.

Läs intervjun HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr