En rik utställning som bjuder in betraktaren

Konst.
Ingrid Forfang, Orion Righard, konst, konstuställning, konstnärer, teckningar, måleri, grafik
Utställningen “I parallella världar” visar verk av Ingrid Forfang, t v i bild hennes “Milonga”, och Orio Righard, t h i bild hans verk “Vill inte dö”.

UTSTÄLLNING. ”Detta är en rik utställning, som gör att betraktaren själv måste se, känna och uppleva,” skriver Bo Bjelvehammar, som sett utställningen ”I parallella världar” med verk av konstnärerna Ingrid Forfang och Orion Righard.

Ingrid Forfang & Orion Righard
I parallella världar
Galleri M på Norregatan 10 i Eslöv
Utställningen pågår till och med den 26 maj

Konstnärsparet Ingrid Forfang och Orion Righard har rört sig över hela världen. De båda konstnärerna möttes på konstakademin i Antwerpen. Men de har sina starkaste rötter i Norge och Sverige. Under 18 år bodde de i Ask utanför Röstånga och nu bor de i Torrevieja på den spanska Solkusten.

Det finns flera beröringspunkter mellan de båda konstnärerna, de ger kommentarer och reflektioner kring människans existens och sätt att leva, mitt i livet.

Tankar och känslor sammanfaller ofta, men språken och uttrycken skiftar.

Ingrid Forfang, “A wonderful day”.

Ingrid Forfangs självlysande målningar bakom plexiglas kan plötsligt dominera, men så kräver Orion Righards underfundiga teckningar all uppmärksamhet och spelet mellan bild och text skapar en oemotståndlig betvingande enhet. Angelägen och hudnära.

Det är den återkommande figuren Kingen, som delar med sig av sina tankar och känslor, ett fåtal ord ger bilder ur livet, kortfattat och intensivt. Allt handlar om att leva, att älska, att finna sin plats bland andra, särskilt i den egna, lilla verkligheten.

Kingens värld är mångbottnad, livet kan ta olika vändningar, rörelser kan bejakas eller ignoreras, men livet kräver sitt eget arbete och respekt för det som sker.

Inte sällan finns ett barn med på bilderna, det är säkerligen Prinsen, som ska bära kungens arv vidare.

Orion Righard, “Världsreparatörerna”.

Prinsen kan känna värmen i Kungens händer eller känna det vägledande leendet i hans ansikte. Och den stora aktsamheten, gäller det som man erövrat i livet och har, inte bekymmer och grubblerier över det man inte har.

Kingens klokskap har inga gränser, den stora livsregeln, credot, handlar om att älska det lilla, det som är nära, det som vi ser och känner.

Ingrid Forfang visar utöver sina stora tavlor i olja på duk bakom plexiglas ett antal digitala litografier i storleken 50 x 50 cm, dessa är en del av hennes 50-årsprojekt, som även finns dokumenterat i en utsökt vacker bok.

De grafiska bladen ger ljus åt kärlekens och vänskapens energier och kraftfält, de växer i källor av ljus och vatten. Ett fragmentarium byggs upp som konstituerar det pågående samtalet och livets skiftande sidor.

På en vägg finns ett antal små bilder med nakna figurer med en svart klump inom sig. Den kan stå för skilda saker som förgänglighet och död och vi måste betvinga den. Och våga fatta beslut. Just detta att våga är viktigt.

Detta är en rik utställning, som gör att betraktaren själv måste se, känna och uppleva. Du måste ge dig tid, ta en kopp kaffe, återvända och låta de starka bilderna i gult och blått påverka det du tänker och känner, framför allt känner.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr