Våra ord kostar

Debatt/Samhälle.
Foto: Pixabay

VITTNESMÅL. En sopplunch i utbyte mot en workshop? Landets skribenter har tröttnat på att inte få skäligt betalt för sitt jobb, skriver Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författarförbundets tidning Författaren och mediekolumnist i Opulens.

Det nya numret av Författaren har just släppts och landets skribenter skräder inte orden: de vill ha betalt för sina jobb, och de vill ha betalt på en anständig nivå, i enlighet med fackliga minimirekommendationer. Inte i form av små presenter, smörgåsar eller välgörenhetsdiplom. Ja, precis så illa ser det ut, om man lyssnar till de hundratals vittnesmål som strömmat in via Författarens arvodesenkät.

En annan slående sak som framkommit är den uppsjö av ursäkter som påstått kulturvurmande arrangörer (bibliotek, bokmässor, skolor, studieförbund …) håvar fram för att slippa betala enligt arvodesrekommendationerna eller över huvud taget. En författare har fått höra att hen borde vara “väldigt glad” för det underbetalda uppdraget, eftersom hen kommer från utlandet “och ingen känner dig här”.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Många andra (inklusive undertecknad) har till leda hört argumentet att vi borde arbeta gratis eller för småsummor för chansen att “göra pr för ditt författarskap”, “få en plattform”, “synas och höras” … Även om uppdraget innefattar att resa till andra sidan landet och hålla ett föredrag som planerats under flera arbetsdagar.

Något som förvånat åtminstone mig är att yrkesmänniskor med digra meritförteckningar ingalunda är förskonade. Även väletablerade och äldre författare utsätts för förnedrande behandling. En sopplunch i utbyte mot en workshop, kanske, eller en föreläsning inför kostymklädda företagare utan ett öre i ersättning?

Men nu tycks måttet vara rågat. Kanske måste vi författare vara extra tydliga på ett sätt som andra yrkesgrupper i samhället slipper. Kära bokförlag, bibliotek, litteraturfestivaler, kommunstyrelser med flera: Det hela är mycket enkelt. Köp inte saker om din plånbok är tom. Starta inte ett projekt om du inte kan betala dem som ska utföra arbetet. Författare, byggarbetare, fotografer eller tekniker är egalt. Alla ska vi ha betalt!

LISA BJURWALD
lisa.bjurwald@opulens.se

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Lisa Bjurwald

Det senaste från Debatt

0 0kr