Lönearbetet är pusselbiten som aldrig kommer passa

Krönikor/Samhälle.
“Arbetslinjen”. Bildkälla: Pixabay.com Digital bearbetning: C Altgård / Opulens.

ARBETSLINJEN. ”Arbetslinjen är viktigast” löd rubriken på en av veckans mest spridda artiklar. En debattartikel av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i Dagens industri i söndags. Men är det inte dags att skrota begreppet, liksom själva idén om, ”arbetslinjen”, undrar Stefan Bergmark.

 

 

Livspusslet är ett annat slitet ord i den svenska debatten. Ett visserligen reellt problem som de olika politiska partierna brottas med utan att ha uppnått någon generell effekt av högre grad. Rut-avdraget i Sverige är här den kanske mest omfattande reformen som implementerats men har med rätta kritiserats för att vara en klassbunden lösning. Vill vi minska stressen för de många så handlar det nog inte i första hand om hemmet utan om jobbet. Om att vi måste börja ifrågasätta det heliga lönearbetet, pusselbiten som aldrig kommer att passa.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Krönikor

0 0kr