Låt Riksbanken ta över Lyxfällan

Krönikor/Kultur.
“Staten och kapitalet.” Collage: C Altgård / Opulens.

LÅNEKARUSELLEN. “Staten är ingen motkraft till denna ansvarslöshet, tvärtom hör de flesta stater till de aktörer som gjort sig mest beroende av billiga lån. Staten och kapitalet sitter som vanligt i samma båt”, skriver Mattias Svensson.

 

Riksbanken har som andra centralbanker i världen meddelat att de söker nya och kreativa sätt att pumpa ut krediter i ekonomin. De har därför gått in med uppköp på nya marknader, som bostads- och företagsobligationer, för att hålla räntorna för dessa låga. Samtidigt saknar vanligt folk insyn i, och förståelse för, hur den här politiken fungerar. Trots att den under 2000-talet och särskilt sedan finanskrisen blivit ett permanent fenomen är det nya normala.

MATTIAS SVENSSON
mattias.svensson@opulens.se

Mattias Svensson är skribent och författare. Uppvuxen i Karlskrona, men bor numera på Lidingö. Mattias har bland annat publicerat Ayn Rand på svenska på Timbro Förlag och var i sju år redaktör på Magasinet Neo. Hans senaste böcker är Glädjedödarna – en bok om förmynderi (Timbro, 2011), Miljöpolitik för moderater (Fores, 2015) och Den stora statens återkomst (Timbro. 2017).

Det senaste från Krönikor

0 0kr