Premiär för true crime-podd för barn

Nyheter.
Bovar och brott är ny poddserie som berättar om de mest spektakulära brotten genom historien för barn. (Illustration: Pablo Lind)

PODDPREMIÄR. Imorgon är det premiär för Barnradions poddserie Bovar och brott, en true crime-podd som riktar sig till unga. Här berättas historierna om de mest uppmärksammade brotten i vår historia, på ett spännande och allmänbildande sätt.

Barnradions nya kriminalpodd Bovar och brott har premiär imorgon i Sveriges Radios app. Podden riktar sig till unga mellan 9 till 13 år och redogör för några av de mest uppmärksammade brotten genom historien.

– Det finns så många spännande historier, och vi tror att vi skulle kunna berätta dem för barn på ett bra sätt, säger Per Palmqvist, samordnare på Barnradion.

Poddserien består av fem fristående avsnitt om fem olika händelser. Först ut är berättelsen om Lasse-Maja, en svensk kriminell man som härjade på 1700-talet. Därefter Kuppen mot museet i Boston, om konstverken som försvann på 90-talet och ännu inte kommit fram, berättelsen om piratkvinnan Ching Shih,  Det stora tågrånet i England på 60-talet och Flykten från Alcatraz, om natten då tre fångar lyckades rymma från det ökända fängelset.

– Ching Shih är den mest udda fågeln här, hon var en oerhört framgångsrik sjörövare på 17-1800-talet och hade närmare 2000 skepp som terroriserade kusten i Kina och ställde till med väldiga problem. Det är en väldigt spännande historia, berättar Palmqvist.

Programledaren Amie Bramme Sey redogör för själva brottet och personen bakom,  men tanken är att barnen även ska få en bild av tiden då brottet begicks.

– Vi har försökt få lite spridning mellan olika tidsperioder, det är i grunden bra historier men man kan också lära sig lite om hur världen såg ut då, säger Palmqvist.

Bramme Seys röst varavas med en inspelad skådespelare som läser upp vykorts-scener i realtid, som om den kriminella personen själv är med och i jag-form berättar vad som hände.

Bovar och brott produceras i samarbete med produktionsbolaget Munck, som Sveriges radio bland annat gör podden Historierummet tillsammans med. Idén kom till när Palmqvist och producenten Stina Sämgård började fundera på fler poddar som kunde fylla en slags allmänbildning, och samtidigt vara intressanta.

– Det ska inte bara vara spännande, utan vi vill också lyfta fram att det här är verkliga brott som har begåtts och fått verkliga konsekvenser. Vi är väldigt noga med att visa att det fanns offer, men också att det inte slutade bra för de kriminella heller.

Palmqvist hoppas att Bovar och brott ska bli lika uppmärksammat och uppskattat som Historierummet.

– Vi har lärt oss mycket medan vi gjort Historierummet, och vi tror att det här är lika bra. Så vi hoppas att folk kommer att tycka om det lika mycket!

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr