BBC viker sig för högern – censurerar naturprogram

Nyheter.
David Attenborough talar vid öppningsceremonin för Cop26 på SEC, Glasgow. (Foto: Karwai Tang/ Storbritanniens regerings webbsajt.)

TV-SERIE. BBC kommer inte att sända det sjätte avsnittet av David Attenboroughs nya serie med naturfilmer Wild Isles. Detta för att undvika potentiell kritik från den politiska högern. Nu framförs kritik mot censurbeslutet.

Enligt en artikel publicerad i NME har BBC beslutat att inte sända det sjätte avsnittet av David Attenboroughs nya serie med naturfilmer, Wild Isles, på grund av rädsla för hur högergrupper skulle kunna tänkas reagera. Serien startade den 12 mars, med fem avsnitt som sänds på BBC One i en primetime-slot och det sjätte är endast tillgängligt på BBC iPlayer. Det sjätte avsnittet sägs innehålla en grundlig genomgång av klimatkrisens effekter på naturen över hela Storbritannien men även exempel på rewilding, återförvildande av naturområden, något som ogillas av många i högerkretsar.

Källor på BBC uppgav alltså att beslutet togs för att undvika potentiell kritik från den politiska högern. BBC hade nyligen fått kritik för att ha accepterat finansiering från två  ideella organisationer, WWF och RSPB, för att producera Attenborough-serien. Producenten Laura Howard försvarade avsnittet:

– Jag tycker att fakta talar för sig själva. Vi har arbetat väldigt nära med RSPB som kan faktagranska alla våra manus, säger Howard.

Green Partys parlamentsledamot Caroline Lucas kritiserade BBC:s beslut och uppmanade BBC att inte låta sig styras av ministrar. En talesperson för BBC förnekade dock påståendena och uppgav att Wild Isles från början bestod av fem avsnitt, och det sjätte avsnittet ska ses som en separat film inspirerad av serien,  och avsedd för iPlayer.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr