Veckans vax: Underjordisk sång

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens
RETROKULTUR. Torsdag & dax för ärtor & punsch samt veckans vax! Och varför inte lite nattvardsvin till det? Jesper Nordström gräver fram en platta med underjordisk, religiös musik.

Missionsverksamhet är något jag länge förknippade med Afrika och unken kulturimperialism. Vi här i väst och I-länder åker till U-länder för trycka ner Jesus i halsen på folk med sina egna traditioner och trossystem. Men visst det förekom ju även mer handfasta hjälpprojekt som uppbyggnad av jordbruk, ekonomi och vaccinering i kristendomens namn, så det är ett komplext fenomen.

Fast så fanns ju också mission med inriktning på öst, tydligen för att motverka den ateism som var del av marxism-leninismen innanför järnridån. Med större risk och insatser kanske, då det helt enkelt sågs som subversiv verksamhet.

Som i fallet med den här EP:n, ”Underjordiska kyrkan i Sovjet sjunger”, inhandlad på Citykyrkans Loppis i Örkelljunga. För er som inte känner till orten kan jag säga det är Skånes Jönköping med en frikyrka i snart sagt varje kvarter och där lokaltidningens insändare ofta har bibelreferenser i stil med Lukas 8:18.

Har du som jag en märklig fascination för penibel Jesuspop är det dessa skivbackar du skall dammsuga.

Som så mycket kristen amatörmusik på vinyl flyger det mesta helt under radarn. Är det en dokumentation av ett sångprojekt eller begav man sig verkligen till Sovjet med en bunt skivor för att dela ut som typ  flygblad? Det senare möjliga scenariot är ju onekligen ämne för lite ett slags ”John Le Carré-mystik” där en figur från Filadelfiakyrkan står iförd trenchcoat och hatt och i smyg sprider lite falska svajiga svenska och ryska psalmer.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

Montage: Opulens.

Gussy: ”Blues”

MUSIKHISTORIA. Nyligen avled Christine McVie, en artist med en speciell plats i
0 0kr