Veckans vax: Dansk hiphop-parodi

Musik
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Fredag och dax för veckans vax! Jesper Nordström plockar fram en dansk 80-talsplatta som väl egentligen inte låter särskilt bra…

 

Bland det danskaste som finns måste vara tv-serien ”Matador”. Här får vi en exposé över hela det tidiga 1900-talet i episk och mysig form. Som svensk tittare känner jag dock att det aldrig riktig bränner till. Det danska språket förlänar allt en viss varm puttrighet som lägger sig över de allvarliga konfliktfyllda scenerna.

I serien figurerar skådespelaren och komikern Per Pallesen som pillemarisk och slagkraftig kypare och han kan närmast betecknas som ett slags mainstreamkomiker i mittfåran à la Björn Skifs.

Året var 1984 när han utkom med en numera, bland vinylsamlare, rätt eftertraktad kalkonklassiker, hiphop-parodin ”Fodermester Rap”.

Fodermester är ett ord som svårligen låter sig översättas till svenska men det är väl snäppet över en rent råslitande dräng, alltså någon upphöjts till att få lite mer ansvar för utfodring och skötsel av kreatur. Och nej, det är inte bra, men det är så kalkonartat och annorlunda att coola gangsterrappare i Köpenhamns förorter har börjat sampla den gamla låten som ett slags ironisk blinkning till hiphopens intåg i det danska folkhemmet.

I korta ordalag är det fråga om en ganska stabbig och lättköpt humor om en ”bondtölp” som inte har framgång hos kvinnor och därför startar nattklubb med disco på gården där grisar och höns får dansa med varandra. Så befrämjas ju fortplantningen på annat håll i alla fall, lyder hans frammumlade budskap. Låten saknar helt driv och rytm och vad som skall framstå som coola samplingar låter närmast som något slags danska radiojinglar.

Nu får det väl sägas till Per Pallesens försvar att han var en mångsidig typ som gjorde än det ena än det andra, lite som vår Janne ”Loffe” Carlsson. Det var spretigt och ”hit-or-miss” och den här kalkonklassikern rafsades sannolikt ihop på en eftermiddag. Den kom in i min vinylsamling när Köpenhamns närradio hade en utförsäljning av sitt skivarkiv. Där stod plattan, grovt insorterad bland Kim Larsen och annan lite pliktskyldigt inköpt dansk 80-talsmusik.Och vad jag tycker om den ur rent musikalisk synvinkel har förhoppningsvis framgått.

JESPER NORDSTRÖM

 

 

 

 

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik