Vad är en arrivist?

Litteratur/Kultur.

SPRÅKLÅDAN. Hej! Här kommer en kort och enkel fråga. Jag undrar vad en arrivist är? Vill du också utveckla svaret en smula så är jag tacksam! / Sten

 

 

Hej Sten! Det är en intressant fråga och det längre svaret på den kan möjligtvis förklara splittringen inom borgerligheten. Det vågar jag påstå.

Men först det korta svaret. Enkelt uttryckt betyder ordet (hänsynslös) karriärist.

Med det sagt, så går jag över till utvikningen. Franskans arriver betyder ”att anlända” och den som just har anlänt är en nykomling och i världen av gamla pengar och adelstitlar är det inte fint att nyss vara kommen. Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping är en av de verkliga litterära klassikerna som gestaltar och skildrar denna konflikt på ett fint vis.

Herr Markurell är ingen fisförnäm präst eller bördsstolt politiker som lever på ränta, han har med hårda händer och vulgärt rättframt beteende slagit sig fram i samhället och skapat sig en position. Att de gamla pengarna någon gång också antagligen skapades på samma sätt glöms lätt bort när en lantbrukare kommer till stan och spottar i nävarna och sätter i deg.

I viss mån skildrar August Strindbergs Hemsöborna detta också, men här är det den sluga stadsbon som på landsbygden visserligen lismar sig in, men faktiskt också får saker på fötter och lyfter verksamheten.

Ordet arrivist kanske är den kil som slogs in i den politiska alliansen? Det går en skiljelinje mellan den blå överklassen och den blå entreprenöriella klassen. Det konservativa mot det framåtsyftande. Det förnäma mot det burdusa.

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr