Språklådan: Varför heter det skärtorsdag?

Litteratur/Kultur.

“Så här när påsk närmar sig undrar jag vad ordet skärtorsdag betyder? Ja, torsdag är ju torsdag men vad betyder skär i sammanhanget? Min sambo föreslog att det har med skära, skörda att göra, någon lantbrukstradition. Våra religiösa högtider har ju ofta koppling till slakt, skörd och andra inslag i bondesamhällets liv.”

 

 

Hej du namnlöse! Det var en intressant spekulation fast den är fel. Skär har med renhet att göra och kommer från att Jesus visade sin ödmjukhet genom att tvätta lärjungarnas fötter inför påsk. Som exempel på andra användningar kan jag nämna ”ren och skär glädje” eller barnvisans formulering ”Jungfru skär”.

Denna kristna tradition har på ett ganska märkligt sätt sedan blandats ihop med folktron att häxor åker till Blåkulla och att elden där även skulle vara ett reningsbad från synd och trolldom.

En annan feltolkning kopplad till häxor, som jag stött på några gånger, är att skärtorsdag skulle ha att göra med att påskkärringarna har rosa smink denna dag.

För att återvända till den mer högtidliga kristna traditionen så är skärtorsdag också dagen då den liturgiska färgen ändras till vitt, just för att visa på både högtid och renhet.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr