Språklådan: Kan du ge exempel på nyspråk?

Litteratur/Kultur.

SPRÅKFRÅGA. Hej! Jag såg en annons om ett föredrag kring nyspråk, det vill säga det begrepp som George Orwell skapade i sin roman 1984. Kan du ge exempel på detta, som inte är litterära utan tagna ur verkligen? / Gunilla

 

 

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Jag väljer att svara på din fråga för det ger mig chans för lite upprättelse efter en tid i allas hatobjekt nummer ett, nämligen telefonsäljarbranschen.

Du får här tänka dig en brunkrämad fösäljningschef med Pepsodentleende som på min fråga om det var fast eller provisonsbaserad lön sa: ”det väljer du själv efter prestation och humör”.

Just uttrycket ”att välja själv” lastar över hela ansvaret på dig, när vi allvarligt talat vet att telemarketing är ett jobb man tar nån sommar när pengarna saknas och man sedan till hösten ska göra nått vettigt av sitt liv. I hans tonfall låg också lite av att ”du vill väl så gärna viga ditt liv åt oss”.

Jag behöver väl knappast säga att det var en skitlön baserat på ett provisionssystem där det var omöjligt att lyckas. Vi kan dröja vid denna ”härligt dynamiska” bransch med det skrattretande exemplet att företagets motto var : ”Vi säljer inte. Vi vägleder kunden till köpinsikt”.

Om jag får uttrycka mig lite abstrakt finns det nästan ett slags viktlös elegans i såna floskler, där begreppen helt ställs på ända och trotsar allt sunt förnuft. Såklart var det försäljning vi sysslade med den sommaren.Vi ringde och krängde, ringde och krängde. Vi vägledde sannerligen inte till köpinsikt.

I en mildare form med noblare avsikter kan vi ta ett annat exempel: att begreppet arbetslös numera är utbytt mot arbetssökande. Det är väl i avsikt att skapa aktivitet och egen drivkraft hos den arbetslöse (där kom det verkliga ordet) men baksidan är ju att myndigheten genom språkbruket även skapar en förskjutning i ansvar.

Det är inte arbetsförmedlingens sak att fixa jobb till dig, det är du som ska ordna det. Nuförtiden är inte AF en arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingen är huvudsakligen en kontrollinstans för att avgöra vilka bidrag du i bästa fall är berättigad till. Så i rimlighetens namn borde de byta ut ordet ”förmedling” mot något mera träffande. Men då mister de myndigheten klangen av att allt skulle gå så friktionsfritt och lätt. Som att man bara glider in i foajén och får ett jobb förmedlat.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr