Julläsning: Carolina Thelin tipsar

Litteratur/Kultur.

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Bröllopsgästen av Carson McCullers
Norstedts 2019
Översättning: Håkan Bravinger
Förord: Tove Folkesson

Den bångstyriga och långbenta tolvåringen Frankie i Carson McCullers Bröllopsgästen dräller omkring och känner sig ensam och utled på allt och alla. Hemma finns bara hennes sexårige kusin och den luttrade svarta hushållerskan. De bildar en udda trio där de vareviga dag sitter i det gråsjaskiga köket och spelar bridge med flottiga kort.

När hennes bror kommer hem och presenterar sin fästmö och det stundande bröllopet förändras allt för Frankie. Hennes överhettade pubertala hjärna gör upp storslagna planer – hon ska följa med på bröllopsresan och aldrig komma hem igen.

McCullers använder sig av en slags upprepningsteknik för att förmedla den klaustrofobi som Frankie känner. Hon är fast i ett vakuum mellan barndom och vuxenhet, kan så mycket men förstår så lite. Det är en modern roman, trots att den skrevs för över sextio år sedan. Med sina tidlösa karaktärer och ungdomliga tilltal kommer den fortsätta fascinera oss läsare.

Irenes självbiografi & andra noveller av Silvina Ocampo
Bokförlaget Komet 2019
Urval och översättning: Siri Hultén

De tretton novellerna i Irenes självbiografi & andra noveller av Silvina Ocampo sträcker sig från debuten 1937 fram till 1988.

Ocampo följer den latinamerikanska traditionen av magisk realism genom att krydda sina litterära personers vardag med magiska, absurda och ofta kusliga inslag. De handlar om galenskap och drömmar, bedrägerier och broderier, helgon och kattdjur, dagböcker, gamla föremål och torkade rosor. Och om döden, om minnen och avsaknaden av dem. Som Irene i Irenes självbiografi – vars öde är att förutse framtiden och därav förlora förmågan att minnas. Hon avundas vanliga människor som “berikar sina liv med hoppet om en framtid som inte kommer”.

Språket spretar vilket inte är särskilt förvånande med tanke på spännvidden. Det är bara charmigt. Som att följa med på en spännande resa genom tid och rum.

 

Sista hösten i Legoland – En tragedi
Av Hanna Rut Carlsson
Norstedts 2019

I Sista hösten i Legoland invaderas Köpenhamn av sandstormar, hetta och skyfall. Vattnet stiger men stadsborna tycker det är roligare att bygga sagoslott av färgglada plastbitar än att lägga ner spaden och säga stopp.

Vi får möta tre missionerande orakel och några människovarelser vars liv på olika sätt flätas ihop. Oraklerna betraktar människorna och tycker synd om dem. Så lite de förstår!

Hanna Rut Carlsson debutroman är en både humoristisk och dyster klimatdystopi om människornas oförmåga att ta ansvar för vad hon ställt till med. Liksom i den norska författaren Maja Lundes bok Blå är detta en berättelse som placerar sig otäckt nära vår egen samtid. Deppigt, javisst, men också uppfriskande och om inte världen går under innan dess ser jag fram emot Carlssons nästa roman.

CAROLINA THELIN
carolina.thelin@opulens.se

 

Det senaste från Kultur

0 0kr