Varför känna tacksamhet?

Kultur.
Ebba Witt-Brattström (foto: Marie Klingspor)

NORMALISERING. Ju fler män vi kvinnor måste klappa på axeln desto mer normaliserade blir avvikelserna. Så varför ska jag plötsligt i sista kapitlet — och efter massakern — känna tacksamhet och intressera mig för Gamla testamentet, Jesus, och Puccini, när det finns revolutionära stridsskrifter, skriver Anna Jörgensdotter.

 

 

Historiens metoo-vrål — är jag inte människa

Av Ebba Witt-Brattström

Norstedts

En dag på psykavdelningen kom J och satte sig bredvid mig, grät och skakade i hela kroppen: Jag har blivit våldtagen, sa hon. Jag hade helt förträngt det men jag minns det nu. Hon hade istället för att minnas utvecklat en psykos. När minnena kom tillbaka släppte psykosen. Jag tänker på J när jag läser Ebba Witt-Brattströms bok Historiens metoo-vrål, ett koncentrat av kvinnors vittnande på sociala medier och i skönlitteraturen. I hörlurarna The Gits med sångerskan Mia Zapata som blev våldtagen och mördad 1993, 27 år gammal, på väg hem från en kompis.

ANNA JÖRGENSDOTTER
anna.jorgensdotter@opulens.se

Anna Sanvaresa (fd. Jörgensdotter) är verksam som författare och frilansskribent men också engagerad i Asylkommittén och Joe Hillsällskapet i Gävle där hon bor. Debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin och kom senast ut med romanen Solidärer som utspelar sig i Spanien och Gävle 1936-1939. Historienörd och skriver gärna om kvinnor och kamp genom historien.

Det senaste från Kultur

0 0kr