Vårt mänskliga känslomässiga lidande

Krönikor
Bild: Geralt / Pixabay.com.

PSYKISK OHÄLSA. ”Låt byråkratiska regelverk och stelbenta rekommendationer, felmedicinering, skuldbeläggande och synen på lidande som destruktioner, felkonstruktioner, bli ett omänskligt minne blott”, skriver Anna Sanvaresa.

I filmen Psykos i Stockholm (av Maria Bäck, nyligen Guldbaggenominerad) skildras ett smärtsamt och ömsint porträtt av en dotter vars mamma lider av återkommande psykoser. Tonårsflickan har blivit van vid att klara sig själv. Mänskans psyke är rörigt, rörligt och kolliderar ofta med en rigid värld där mediciner inte bara är räddning utan också en avstängningsknapp för udda existenser. Med detta vill jag på intet sätt romantisera en allvarlig sjukdom, också flickan behöver hitta kreativa, utanför-boxen-lösningar i brist på ömsint vägledning från samhället.

ANNA SANVARESA

Anna Sanvaresa (fd. Jörgensdotter) är verksam som författare och frilansskribent men också engagerad i Asylkommittén och Joe Hillsällskapet i Gävle där hon bor. Debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin och kom senast ut med romanen Solidärer som utspelar sig i Spanien och Gävle 1936-1939. Historienörd och skriver gärna om kvinnor och kamp genom historien.

Det senaste från Krönikor