Tre tips från Opulensveckan

Kultur.
Opulens chefredaktör Stefan Bergmark ger tre lästips i helgen. (Collage: C Altgård / Opulens)

FÖRSLAG. Chefredaktör Stefan Bergmark ger lästips från veckans publiceringar i magasinet.


1. Det är svåra, svåra teman Smirnoff tar sig an: pedofili, bristande omsorg, mobbning och kärlekslöshet. Det som gör romanen uthärdlig är skildringen av maskrosbarnens vänskap, skrev Carolina Thelin i måndags efter att ha läst Karin Smirnoffs nya roman Sockerormen utgiven på Polaris förlag.

2. “Färre kriminalkommissarier, krimförfattare och kändisar platsar mellan pärmarna eller på förlagsfesterna. Intensivvårdsköterskan får lysa starkare än influencern, för en gångs skull.” Med massvaccinering och hopp om en avklingande pandemi gick Erik Cardelús i onsdags på litterär vårdspaning.

3. I Ann Böttchers bildvärld finns många olika sorters granar. Granen blir en metafor för hur institutioner, ideologier och samhälle bidrar till att forma identiteten, skrev Maria Johansson i fredags. Hon hade besökt en retroaktiv utställning som pågår till på söndag på Bonniers konsthall i Stockholm. Kommer till Malmö konsthall den 4 december.

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Kultur

0 0kr