Georgien och jag

Kultur
Motiv från Tbilisi. (Foto: Pixabay.com)

REDOGÖRELSE. Jag råkar kunna en smula om Georgien och jag tänker dela med mig av åtminstone något av mitt vetande, säger Vladmir Oravsky. Hans redogörelse börjar i filmens värld.

 

Googlar man And Then We Danced, som är en originaltiteln på en svensk-georgisk film från år 2019, får man 1 800 000 träffar. Det är mycket. Wikipedia skriver om filmen ”(…) Filmen väckte stor uppståndelse i Georgien, som är ett av Europas mest homofobiska länder, och under inspelningen hade filmteamet livvakter och mottog hot. Vid filmpremiären i Tibilisi utbröt våldsamma protester när demonstranter försökte stoppa filmvisningen. Bakom demonstrationerna låg uppmaningar från bland annat den nationalkonservativa och hbtq-fientliga organisationen Georgiens marsch, samt den ortodoxa kyrkan, som uppmanade sina anhängare att öppet visa sitt missnöje med filmen. På grund av filmens kontroversiella tema vågade exempelvis inte filmens koreograf skylta med sitt namn i eftertexterna och produktionen budgeterade för att skådespelare snabbt skulle kunna lämna landet om det behövdes (…)”

VLADIMIR ORAVSKY

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Percival är död

MINNESORD. Opulens medarbetare Percival har avlidit efter en tids sjukdom. Vår kulturredaktör
Gå till Toppen