Mänskliga animatörer ersatta av AI

Scen & film.
Skärmdump från “The Boy & the Dog” (foto: @NetflixJP från Twitter via artnet)

KRITIK. AI-teknologin har nu nått animationindustrin. Streamingjätten Netflix har valt att lösa sin påstådda “brist på arbetskraft” med hjälp av ett billigare alternativ i form av AI. Detta har väckt kritik. 

Netflix Japans Twitterkonto fick kritik efter att ha tillkännagivit att en av Netflix nya animerade kortfilmer, “Dog & The Boy”, skapades med hjälp av AI. Företaget erkände i sin tweet att dess ”Anime Creators Base”, en avdelning i Netflix Tokyokontor vars uppgift är att snabbt producera anime, använde AI för att ta itu med en förmodad “brist på arbetskraft” inom animationsindustrin.  

—   Som ett experimentellt försök att hjälpa animeindustrin, som har brist på arbetskraft, använde vi en bildgenereringsteknik för bakgrundsbilderna på alla treminutersvideoklipp,” skrev företaget.  

AI:n skapades av Rinna i samarbete med WIT Studio, känd för hitserier som “Attack On Titan” och “Vinland Saga.” Marknadsföringsvideon för de AI-genererade bilderna hade en olycksbådande ton, särskilt när bakgrundsdesignern angavs som “AI (+Human),” detta gav upphov till oro.

Kritiker hävdar att den förmodade bristen på arbetskraft i animebranschen inte är en brist på animatörer utan en brist på animatörer som är villiga att arbeta under dåliga och krävande förhållanden, med vissa som tjänar så lite som 200 dollar per månad. Till och med vissa toppanimatörer tjänar mindre än 3 800 dollar i månaden, trots att anime är en genre som ger stora intäkter och åtnjuter enorm popularitet. AI-bildgeneratorer ses uppenbarligen som en lösning för studior som är mer fokuserade på vinst än genuin kvalitet.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Scen & film

0 0kr